Gulzige geiten op Samothraki

Op Samothraki is het houden van geiten al decennialang een bron van inkomsten. Op het eiland leven zelfs meer geiten dan mensen. Momenteel telt Samothraki zo’n 45.000 geiten en 3000 inwoners.

De geitenpopulatie doet zich tegoed aan het groen op het Noord-Egeïsche eiland en dat zorgt voor problemen. Door de gulzige geiten is er nauwelijks vegetatie meer op de steile hellingen. “Er zijn geen grote bomen meer die de grond kunnen vasthouden. En dat is een groot probleem, zowel geologisch als financieel”, zegt George Maskalidis van de duurzaamheidsbeweging Sustainable Samothraki Association.

Twee jaar geleden werd Samothraki getroffen door hevige stortbuien waarbij in enkele uren tijd zo’n 313 millimeter regen viel. Modderstromen die langs de kaalgevreten hellingen naar beneden kwamen, zorgden toen voor veel overlast en schade.

Ook financieel is het een strop. Omdat ze met zo veel zijn en er bijna geen planten meer groeien, zijn de meeste geiten ondervoed. Dat betekent dat de dieren niet voor hun vlees kunnen worden verkocht. Voeren van de geiten is geen optie, omdat diervoer duur is. Verder zijn de prijzen voor wol, leer, melk en vlees sterk gedaald, waardoor bij veel boeren het water tot de lippen staat.

“De meesten van ons zijn bereid om het op te geven. Als ik ander werk had, zou ik de geiten laten vallen. Het levert zelfs niet genoeg op om een kop koffie te kopen”, zegt Yiannis Vavouras, die net als zijn vader al zijn hele leven geiten hoedt.

2 Responses to Gulzige geiten op Samothraki

  1. Djuul schreef:

    Typisch voorbeeld van het korte-termijndenken van de “greedy” mens. Ergo o.a. de visserij, het kappen van bomen in het regenwoud,palmolieplantages,etc, etc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: