Griekse zijde-industrie leeft weer op

De eeuwenoude traditie van zijdeproductie in Griekenland stond door de economische crisis op het punt van verdwijnen. Maar nu de economie zich weer voorzichtig herstelt, neemt ook de vraag naar modeartikelen weer toe. En dat betekent dat er weer volop werk is voor productiebedrijf Mouthtaridis Silkline in Soufli.

Soufli, een stadje in het uiterste noordoosten van Griekenland – slechts 500 meter verwijderd van de grensrivier Evros – is bekend vanwege de zijde-industrie die daar in de 19e eeuw floreerde. Het zijdemuseum in de stad geeft een beeld van de geschiedenis en het productieproces.

20.000 meter zijde

Het winnen van zijdedraad is een tijdrovend en kostbaar proces en in de jaren negentig kreeg de zijde-industrie in Griekenland een zware dreun te verwerken vanwege concurrentie uit China en India die met goedkopere zijde de markt overspoelden. De bedrijven die toen overeind bleven, moesten tijdens de economische crisis alsnog bakzeil halen. In 2012 waren er in Soufli nog maar twee zijdeproducenten over.

Nu, in 2019, ziet het er rooskleuriger uit voor de producenten van zijde. Kostas Mouhtaridis, directeur van Mouthtaridis Silkline dat in 1977 door zijn vader werd opgericht, produceert jaarlijks zo’n 20.000 meter zijde voor zijn grootste afnemer. Het luxe modebelabel Zeus+Dione, waarvan de echtgenote van premier Mitsotakis mede-eigenaar is, is een van de belangrijkste klanten van Mouhtaridis.

Zijde-productie

Cocons van de zijderups

In de omgeving van Soufli staan veel moerbeibomen, waar de rupsen van de zijdevlinder (Bombyx mori) zich te goed doen aan de blaadjes. De cocon die de rups spint is gemaakt van een ononderbroken zijdedraad die wel 900 meter lang is. Er zijn ongeveer 5000 cocons nodig om één kilo zijde te maken.

Om de zijdedraad te winnen moet de cocon worden afgewikkeld als de pop nog in de cocon zit. Dat gebeurde in zogenaamde ‘Koukoulospita‘ (letterlijk: ‘coconhuizen’). De draden worden uiteindelijk verwerkt tot de luxe, glanzende stof.

2 Responses to Griekse zijde-industrie leeft weer op

  1. Martijn schreef:

    Mooi artikel over een prachtig product. Griekse zijde? Maak er eens reclame voor in Nederland. Combineer de historische zijderoute, gekaapt door China, met de kennis in Griekenland.
    Voor Griekse zijde hoef je niet naar China.
    Martijn.

  2. […] Griekse zijde-industrie leeft weer op […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: