Archeologen vinden gouden dodenmasker in Florina

[klik op een afbeelding om de galerij te openen. Foto’s : Grieks ministerie van Cultuur]

Op een oude begraafplaats in Achlada, ten westen van de stad Florina in het noorden van Griekenland, hebben archeologen onder andere een gouden dodenmasker en bronzen helmen ontdekt. Volgens het Griekse ministerie van Cultuur werden de vondsten gedaan in de graven van krijgers die in de 6e eeuw voor Christus zijn gestorven. Ze zouden lid zijn geweest van een machtige militaire aristocratie.

Hoewel de begraafplaats in de oudheid werd geplunderd zijn er toch nog talloze voorwerpen achtergebleven. De archeologen ontdekten in de graven een kostbaar gezichtsmasker dat speciaal werd gemaakt voor begrafenissen. Het is de derde keer dat op een archeologische site in Macedonië een dodenmasker wordt gevonden. Eerder werden de vondsten gedaan op de begraafplaatsen  Sindos en Archontko in Pella.

Ook ontdekten archeologen vier bronzen helmen van het vroege Illyrische type. Zo’n type helm werd niet eerder gevonden op de site in Achlada. Verder vonden ze ijzeren speerpunten en stukken van ijzeren zwaarden, een grote bronzen urn met sierlijke handgrepen, beeldjes van klei (van een vrouw op een troon die een duif vasthoudt en van een sfinx met een lier), een tweewielige ijzeren wagen en een bronzen beenpantser.

Er worden al jaren opgravingen gedaan in Achlada. Tot dusver zijn er bijna 1300 graven blootgelegd door archeologen. Dit jaar werden 73 graven uit de archaïsche en klassieke periode (6e – 4e eeuw voor Christus) opgegraven, samen met nog eens 131 graven uit de Byzantijnse tijd.

 

2 Responses to Archeologen vinden gouden dodenmasker in Florina

  1. […] Archeologen vinden gouden dodenmasker in Florina […]

  2. […] Archeologen vinden gouden dodenmasker in Florina […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: