Gouden Dageraad verlaat hoofdkantoor Athene

Gouden Dageraad heeft zijn centrale hoofdkwartier in Athene verlaten. De extreemrechtse partij besloot het kantoor te ontruimen na de enorme nederlaag bij de recente nationale verkiezingen.

Voor de parlementsverkiezingen van afgelopen juli was Gouden Dageraad met 18 zetels nog de derde partij van Griekenland. Na de verkiezingen keerde de partij niet meer terug in het parlement, omdat de kiesdrempel van procent niet werd gehaald. Gouden Dageraad kreeg slechts 2,93 procent van de stemmen.

Enkele weken geleden sloot Gouden Dageraad ook al zijn op éen na grootste afdeling in Piraeus. Ook de website van de extreemrechtse partij is offline gehaald.

Gouden Dageraad kampt met financiële problemen, omdat verschillende prominente parlementsleden na de verkiezingsnederlaag de partij hebben verlaten. Sinds 2013 is de partij afhankelijk van donaties van partijleden, omdat het Griekse parlement toen in grote meerderheid besloot de overheidstoelage voor Gouden Dageraad stop te zetten.

Vorige week werden Europarlementariër Yiannis Lagos en voormalige parlementslid Nikos Michos veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden vanwege hun aandeel bij een aanval op een buurtcentrum in Ilioupoli in juli 2013.

De zaak tegen Lagos en Michos was onderdeel van het megaproces tegen Gouden Dageraad, waar ook de moord op de linkse rapper Pavlos Fysass wordt behandeld. Tientallen leden van de extreemrechtse politieke partij worden beschuldigd van deelname aan en het leiden van een criminele organisatie.

4 Responses to Gouden Dageraad verlaat hoofdkantoor Athene

  1. […] Gouden Dageraad verlaat hoofdkantoor Athene […]

  2. […] procent niet werd gehaald. Gouden Dageraad kreeg slechts 2,93 procent van de stemmen. In september sloot de partij het hoofdkantoor in […]

  3. […] De laatste jaren is de steun voor de partij afgebrokkeld. Na de verkiezingen van juli 2019 keerde de partij niet meer terug in het parlement, omdat de kiesdrempel van 3 procent niet werd gehaald. Inmiddels hebben prominente leden de Gouden Dageraad verlaten en zijn de partijkantoren gesloten. […]

  4. […] Inmiddels hebben prominente leden de Gouden Dageraad verlaten en zijn de partijkantoren gesloten. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: