Margaritis Schinas benoemd als vice-voorzitter EU

De Griek Margaritis Schinas is in de nieuwe Europese Commissie een van de vijf vice-voorzitters. Hij wordt commissaris voor Bescherming van de Europese Levenswijze.

Dat maakte aanstaand voorzitter Ursula von der Leyen bekend op een persconferentie in Brussel, waar ze haar ploeg voorstelde. De nieuwe Commissie moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

Schinas gaat zich onder meer bezig houden met de portefeuille migratie en veiligheid. Hij moet de supervisie houden op zaken als de buitengrenzen, de paspoortloze Schengenzone en werken met herkomstlanden van migranten.

Ook moet hij een manier vinden om de patstelling rond de Dublinregels, die voorschrijven dat migranten asiel aanvragen in het land van aankomst, te doorbreken. In de EU is nog altijd geen akkoord overr de herverdeling van asielzoekers over de lidstaten.

De omschrijving ‘Bescherming Europese levenswijze’ roept in Brussel de vraag op of de nieuwe voorzitter migranten ziet als een bedreiging. “Onze Europese manier van leven gaat over onze waarden en de schoonheid van de waardigheid van elk menselijk individu”, zei Von der Leyen in een reactie.

De 57-jarige Schinas, die momenteel woordvoerder is van de huidig voorzitter Jean Claude Juncker, liet op Twitter weten dat hij ‘verheugd’ is met de nominatie. Het is de eerste keer dat een Griek voor een dergelijke hoge positie binnen de Europese Unie wordt voorgedragen.

“Ik ben ervan overtuigd dat we in de volgende vijf jaar grote stappen kunnen zetten om Europeanen zowel te beschermen als te versterken”, schrijft hij.

2 Responses to Margaritis Schinas benoemd als vice-voorzitter EU

  1. Gerda schreef:

    Commissaris voor Bescherming van de Europese Levenswijze ??
    Hoe verzinnen ze het.

  2. […] Margaritis Schinas benoemd als vice-voorzitter EU […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: