Animatiefilm over rebetiko-legende Markos Vamvakaris

Markos Vamvakaris overleed in 1972, maar ‘de vader van rebetiko’ wordt binnenkort nieuw leven ingeblazen…als klei-animatie. Een Italiaanse filmmaker werkt aan een lange stop-motionanimatiefilm met de muzikale legende in de hoofdrol.

De 27-jarige Romeinse filmmaker Thomas Künstler werd verliefd op de rebetiko-muziek toen hij studeerde aan de Farnham University for the Creative Arts in Kent. Hij deelde er een huis met de Grieken Antonis and Dimitris, die hem inwijdden in de wereld van de Griekse blues.

“Daarvoor wist ik niet eens wat Grieks is. Ik kende ‘kalimera’, ‘kalispera’ en ‘malaka'”, vertelt de filmmaker in een interview met Athens Voice. “Ik zat in een fase waarin ik ‘westerse muziek’ een beetje zat was, waardoor ik andere geluiden ontdekte.  Toen mijn vrienden me rebetiko lieten horen, klonk het heel fris en nieuw. Maar het is niet alleen de rebetiko, Griekenland heeft een spannende muziektraditie”, aldus Künstler, die vorig jaar naar Athene verhuisde.

Künstler maakte al eerder twee succesvolle korte klei-animatiefilms waarin rebetiko een hoofdrol speelt: ‘Rebetiko’ en ‘Den Les Kouventa’, die in 2017 werd vertoond op het 10e Internationale Animatiefilmfestival op het eiland Syros – de geboorteplaats van Vamvakaris. Nu werkt hij aan een lange film waarin Markos Vamvakaris tot leven wordt gewekt. De release van de film met de titel ‘Markaki’ staat gepland voor 2020.

Markos Vamvakaris

Markos Vamvakaris werd op 10 juli 1905 geboren op Syros. Op zijn twaalfde vlucht Vamvakaris – in de valse overtuiging dat hij wordt gezocht door de politie – naar de havenstad Piraeus. Hij werkt als stuwadoor, mijnwerker, schoenpoetser, krantenjongen, slager en heeft nog diverse andere baantjes. Als hij in het slachthuis werkt, hoort Vamvakaris bouzoukimuziek en hij neemt zich voor om binnen zes maanden te leren hoe hij het instrument moet bespelen.

Vamvakaris ontpopt zich tot een innovatieve virtuoze speler, die ook eigen nummers schrijft. Hij treedt aanvankelijk op in illegale hasjtenten, later speelt hij met zijn eigen band in meer legitieme clubs en tavernes en ze worden enorm populair. Hij wordt zo bekend dat zijn fans en collega-muzikanten hem aanduiden met alleen zijn voornaam: Markos. Zijn componeerstijl is eenvoudig: minimale orkestratie, melodische lijnen ontdaan van elke verfraaiing, en teksten met zo min mogelijke opsmuk. Vamvakaris overleed op 8 februari 1972 in Athene.

Griekse blues

Rebetiko (vrij vertaald ‘rebelse muziek’) kent een lange traditie, die zijn wortels heeft in Klein-Azië. De eerste bloeiperiode van het genre was in de jaren 1920 toen vluchtelingen uit Smyrna in de Griekse steden Thessaloniki, Piraeus en Athene belandden. In taverna’s en hasjtenten (tekedes) in de havens bezongen zij hun ellende en heimwee.

Rebetiko-muziek, ook wel de ‘Griekse blues’ genoemd, werd in 2017 opgenomen op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.

2 Responses to Animatiefilm over rebetiko-legende Markos Vamvakaris

  1. […] Animatiefilm over rebetiko-legende Markos Vamvakaris […]

  2. […] Animatiefilm over rebetiko-legende Markos Vamvakaris […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: