Politie ontruimt kraakpanden en pakt migranten op

Tientallen gewapende agenten hebben vanmorgen in alle vroegte tijdens een gecoördineerde actie in de Atheense wijk Exarchia vier kraakpanden ontruimd, die werden bewoond door anarchisten, vluchtelingen en migranten.

De politie controleerde of de aanwezigen in de panden een verblijfsvergunning hadden. Bij de actie werden 143 mensen opgepakt, onder hen ook gezinnen met baby’s en kleine kinderen. Zij zijn overgebracht naar de vreemdelingendienst. Ook werd in de panden gezocht naar drugs.

Tijdens de politie-actie in de panden in de straten Harilaou Trikoupi en Kallidromiou was Exarchia afgesloten en cirkelde er een helikopter om eventuele tegenaanvallen van anarchisten te kunnen volgen.

‘Orde en veiligheid’

De invallen volgen op de belofte van de conservatieve premier Kyriakos Mitsotakis om orde en veiligheid in de wijk te herstellen. ‘Maak Exarchia vrij van illegaliteit en herstel het veiligheidsgevoel van de burgers’ was bij de verkiezingen een van de slogans van zijn partij Nea Dimokratia.

Ook de nieuwe burgemeester van Athene, Kostas Bakoyannis, heeft beloofd dat veiligheid zijn hoogste prioriteit is. Volgens Bakoyannis was de linkse regering van Tsipras te soft voor anarchistische groepen.

Kraakpanden bieden een levensvatbaar alternatief voor de officiële vluchtelingenkampen en detentiecentra, die overvol zijn en waar de levensomstandigheden dikwijls te wensen overlaten.

Omdat de overheid weinig initiatief nam, besloot de Atheense krakersbeweging in 2015 lege gebouwen in Exarchia te kraken om er vluchtelingen te huisvesten. Notara 26 was het eerste pand en al snel volgden er meer.

Politiewoordvoerder onder vuur

De woordvoerder van de Griekse Politiebond POASY, Stavros Balaskas, noemde tijdens een interview op tv-zender SKAI de migranten die uit de kraakpanden in Exarchia waren gezet ‘vuil’ met ‘een irritant karakter’. Volgens Balaskas is de politie een ‘stille stofzuiger die langzaam en geleidelijk al het afval uit Exarchia zal opzuigen’.

Zijn uitlatingen werden scherp bekritiseerd door de media, websites en op sociale media. Het hoofd van de Griekse politie Mihalis Karamalakis wil dat er een intern onderzoek komt naar Balaskas en zijn uitspraken.

4 Responses to Politie ontruimt kraakpanden en pakt migranten op

  1. Martijn schreef:

    Deze Atheense aanpak is een voorbeeld voor de Amsterdamse anarchie geleid door links groen gemeentebestuur.

  2. […] Politie ontruimt kraakpanden en pakt migranten op […]

  3. […] Politie ontruimt kraakpanden en pakt migranten op […]

  4. […] is de zesde ontruimingsactie die de politie in Exarchia uitvoert sinds eind augustus. De invallen volgen op de belofte van premier Kyriakos Mitsotakis om orde en veiligheid in de wijk […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: