Een op de drie bedrijven (29 procent) die in Griekenland tijdens de economische crisis (2009-2018) werden opgericht, hebben het niet gered. Dat blijkt uit een studie van het Centrum voor Planning en Economisch Onderzoek (KEPE).
Het meest veerkrachtig waren de zogenaamde ‘één-euro-ondernemingen’, bedrijven die geen minimumkapitaalvereiste hebben en sinds 2012 zijn toegestaan. Vanwege hun flexibiliteit slaagden zij er wel in de zware klappen van de financiële crisis te weerstaan. Van alle ‘één-euro-ondernemingen’ die tijdens de crisis werden opgericht ging 8,61 procent failliet.
Volgens het onderzoek van KEPE zijn er in Griekenland de afgelopen tien jaar minder retail- en groothandelsbedrijven opgericht. In 2009 openden in totaal 20.637 nieuwe van deze bedrijven hun deuren, in 2017 (het laatste jaar waarvoor volledige gegevens beschikbaar zijn) waren dat er 12.141.
Met de productiesector in Griekenland ging het beter; die is terug op het niveau van vóór de economische crisis. Dat is opmerkelijk, want op het dieptepunt van de crisis was de Griekse economie met een kwart gekrompen. In 2017 openden 2764 nieuwe productiebedrijven, dat waren er 98 meer dan in 2009.
[…] Een derde van ‘crisisbedrijven’ redde het niet […]