Dorpen en klooster op Evia ontruimd om brand

Drie dorpen op Evia zijn vanmorgen uit voorzorg geëvacueerd in verband met een grote bosbrand, die woedt in het gebied rond de gemeente Dirfys-Messapia. De brand brak rond 03.15 uur uit.

Ook het klooster van Panagia Makrymallis op het eiland werd ontruimd. Het vuur woedt in een dennenbos bij Dirfys, dat een beschermd Natura2000-gebied is. In het dichtbeboste gebied zijn geen anti-brand zones.

Ouderen, kleine kinderen en mensen met ademhalings- of hartproblemen wordt aangeraden om vanwege de rook binnen te blijven. De dikke rookwolken trekken niet alleen over het eiland, maar zorgt ook voor last in delen van Athene, zo’n 100 kilometer verderop.

Meer dan 130 brandweermannen proberen met hulp van vliegtuigen en helikopters de brand te bestrijden, maar de harde wind (windkracht 8) bemoeilijkt het blussen. De verwachting is dat de wind in de loop van de avond afneemt.

Groot brandgevaar

Ook op het eiland Thassos, bij de stad Thebe in Centraal-Griekenland en in het westen van Griekenland braken vandaag grote bosbranden uit. Gisteren was er een brand ten oosten van Athene en dit weekend woedde er een grote natuurbrand op het eiland Elafonisos.

De autoriteiten waarschuwden de afgelopen dagen voor een verhoogd risico door de harde wind en de hoge temperaturen. Dit jaar zijn er door de extreme droogte in Griekenland al twee keer zoveel bosbranden als vorig jaar. De laatste drie dagen braken al 182 bosbranden uit in het hele land.

Klik op de kaart voor een vergroting

Update 13/08: Meer dan 280 brandweerlieden, vrijwilligers, militairen, zes watervliegtuigen en zes helikopters proberen de enorme bosbrand op Evia te bedwingen. De Griekse civiele beschermingsdienst heeft een verzoek om hulp ingediend bij de EU en er zijn blusvliegtuigen en -helikopters onderweg uit Italië en Kroatië. Premier Mitsotakis heeft zijn vakantie afgebroken vanwege de brand en keerde vanmiddag terug naar Athene.

Op Evia is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen voor de gemeente Dirfys. Vier dorpen zijn geëvacueerd, het gaat om Kontodespoti, Makrymalli, Stavros en Platania. De bewoners zijn overgebracht naar Psachna. In Kontodespoti bereikte het vuur enkele huizen. Later op de dag brak ook een bosbrand uit bij Kastaniotissa, in het noorden van het eiland.

Ben je in Griekenland en zie je ergens een (beginnende) bosbrand, bel dan direct met het alarmnummer 199

2 Responses to Dorpen en klooster op Evia ontruimd om brand

  1. […] is een van de vier dorpen op het eiland die eerder uit voorzorg werden geëvaueerd. De brand in centraal-Evia brak uit in de nacht van 12 op 13 augustus in een dennenbos bij Dirfys, dat een beschermd […]

  2. […] Dorpen en klooster op Evia ontruimd om brand […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: