Graf uit hellenistische periode ontdekt in Kozani

[klik op een afbeelding voor een vergroting]

Archeologen hebben in de regio Kozani, in het noorden van Griekenland, een intacte tombe uit de laat-hellenistische periode (eind 1e eeuw voor Christus) ontdekt.  Ze vonden het graf op 1,5 meter diepte in het dorp Mavropigi, op de plaats waar onlangs een huis werd gesloopt vanwege mijnbouwwerkzaamheden.

Het graf was van een vrouw en lag vol met offers. Het rijk versierde lichaam lag op een met zorg bewerkt bronzen rouwbed, dat volgens de archeologen ‘in uitstekende staat’ verkeert. In de mond van de vrouw werd bladgoud gevonden. “We hebben te maken met een rijke vrouw of met iemand die destijds een belangrijke positie bekleedde in de samenleving”, zegt Areti Chondrogianni-Metoki, directeur van het Kozani Ephorate of Antiquities.

Op haar hoofd en hand werden zeven gouden platen werden gevonden, die volgens archeologen waren versierd met een stuk stof of hoofdsieraden van een ander materiaal. In de rechterhand van de vrouw zaten goudvezels, mogelijk van een gedecoreerde stof, en een klein gouden voorwerp.

De botten van de vrouw zijn overgebracht naar het Archeologisch Museum van Aiani. Daar zullen deskundigen proberen om haar leeftijd en mogelijk zelfs de doodsoorzaak te achterhalen.

2 Responses to Graf uit hellenistische periode ontdekt in Kozani

  1. […] Graf uit hellenistische periode ontdekt in Kozani […]

  2. […] Graf uit hellenistische periode ontdekt in Kozani […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: