Enaleia: de eerste school voor vissers in Griekenland

De 23-jarige Lefteris Arapakis heeft een missie: hij wil de visserijsector in Griekenland nieuw leven inblazen, onder andere door werkloze Grieken de kneepjes van het vak bij te brengen.

Arapakis is de eerste in zijn familie die naar de universiteit ging (waar hij economie en management studeerde) en geen visser werd. Samen met George Tsiolis en de steun van The Hellenic Initiative richtte hij in 2016 ‘Enaleia‘ op. Zijn school helpt vissers om hun werk efficiënter en milieuvriendelijker te doen, maar leert ook visvaardigheden aan werkloze Grieken.

“We leren onze studenten niet alleen hoe ze moeten vissen, maar ook hoe ze moeten vissen zodat er ook in de toekomst nog vis is”, zegt Arapakis tegen Greek Reporter. “De vismethoden in Griekenland zijn volledig achterhaald. We veroorzaken nog steeds schade aan het milieu.”

De studenten van ‘Enaleia’ volgen een op maat gemaakt lesprogramma, dat bestaat uit een online theoriegedeelte, lezingen, workshops en uiteindelijk ook een training op het water door professsionele vissers. Enaleia brengt ze vervolgens in contact met potentiële werkgevers. De afgelopen twee jaar heeft de school 58 mensen opgeleid tot visser.

“Alle vissers die mijn vader hielpen, vertelden me dat er geen jongere generatie was om de visserijsector over te nemen”, zegt Arapakis. Omdat het werkloosheidspercentage in Griekenland toen 29 procent bedroeg, besloot hij contact te leggen met werkloze jonge mannen en ze op te leiden ‘zodat we nieuwe banen zouden creëren’. Professionele vissers in heel Griekenland steunen zijn initiatief.

‘Enaleia’ werkt ook samen met vissers om plastic afval uit zee te halen en te recyclen. In juni werd de organisatie door de afdeling Milieu van de Verenigde Naties uitgeroepen tot Young Champions of the Earth.

4 Responses to Enaleia: de eerste school voor vissers in Griekenland

  1. Rob Alberts schreef:

    Opboksen tegen de grote vissersboten ….

  2. […] Enaleia: de eerste school voor vissers in Griekenland […]

  3. […] Enaleia: de eerste school voor vissers in Griekenland […]

  4. […] Enaleia: de eerste school voor vissers in Griekenland […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: