Athene opgeschrikt door aardbeving

[klik op een afbeelding voor een vergroting]

Athene is vanmiddag rond 14.15 uur lokale tijd opgeschrikt door een zware aardbeving met een kracht van 5.3 op de Schaal van Richter.

Volgens persbureau Reuters vluchtten mensen in paniek de straat op en gebouwen werden uit voorzorg ontruimd. Honderden mensen verzamelden zich in parken en op het Syntagmaplein in het centrum van de stad. De brandweer kreeg meldingen van 12 mensen die vastzaten in de lift. Vier mensen moesten naar het ziekenhuis, maar niemand raakte ernstig gewond.

Twee oude huizen ingestort

Door de beving viel in delen van de Griekse hoofdstad en omgeving de stroom tijdelijk uit en was het mobiele telefoonnetwerk overbelast.

De beving heeft geen grote schade aangericht in de stad. In Drapetsona en Petralona stortten twee oude huizen zijn in en in Egaleo en Monastiraki raakten van enkele gebouwen de gevels licht beschadigd. Bij het parlemenstgebouw en in het kantoor van de officier van Justitie in Athene liet pleisterwerk los van de muren.

Vlakbij de E1-poort van Piraeus stortte een verlaten havenfaciliteit, waarin een transportbandmachine was ondergebracht, in. In dat gedeelte van de haven komen geen passagiers.

Goed voelbaar

Het epicentrum van de beving lag volgens het European Mediterranean Seismologisch Centrum (EMSC) ongeveer 23 kilometer ten noordwesten van Athene, op een diepte van 8 kilometer. Een ooggetuige noemde de beving tegenover persbureau AP ‘zwaar, maar gelukkig niet heel lang’. Volgens seismoloog Manolis Skordilis was de beving zo goed voelbaar omdat deze relatief dicht bij het aardoppervlak plaatsvond.

Ongeveer 40 minuten na de eerste beving werd een tweede zware schok gevoeld. In het uur erna volgden er nog een aantal, met sterktes variërend van 2,5 tot 4,4 op de schaal van Richter. Volgens het EMSC lag het epicentrum van die schokken op dezelfde plaats als bij de eerste beving.

In het gehele zuiden van Griekenland konden werden de bevingen gevoeld, zei hoofdseismoloog Gerasimos Papadopoulis van het Geodynamische Instituut in Athene. “Het is nog te vroeg om te stellen dat dit de zwaarste beving was, maar de kracht van de naschokken is lager en dat geeft hoop”, aldus Papadopoulis.

Beving van 1999

Het is de eerste keer sinds 1999 dat Athene wordt opgeschrikt door een zware aardbeving. Toen kostte een beving met een kracht van 6.0, met het epicentrum bij de berg Parnitha ten noorden van de stad, aan 143 mensen het leven. Ook stortten toen verschillende gebouwen in en raakten zo’n 1600 mensen gewond.e

2 Responses to Athene opgeschrikt door aardbeving

  1. […] Athene opgeschrikt door zware aardbeving […]

  2. […] Volgens Efthimios Lekkas, hoofd van de Griekse organisatie van aardbevingsplanning en -bescherming (OASP), is er geen verband met de aardbeving met een kracht van 5.3 die Athene trof op 19 juli. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: