Kyriakos Mitsotakis beëdigd als premier

De 51-jarige Kyriakos Mitsotakis is vanmiddag beëdigd als nieuwe Griekse premier, nadat zijn centrumrechtse partij Nea Dimokratia gisteren de verkiezingen overtuigend had gewonnen.

Nea Dimokratia kreeg bijna 40 procent van de stemmen en behaalde 158 van de 300 zetels in het Griekse parlement. De partij heeft daardoor geen coalitiepartner nodig om te regeren. Mitsotakis zei zondagavond dat hij een sterk mandaat heeft gekregen dat hem zal helpen ‘Griekenland te veranderen’ en een programma door te voeren van minder belastingen en meer banen en investeringen.

Na zijn beëdiging ging Mitsotakis naar Maximos Mansion, sinds 1982 de officiële zetel van de premier, waar hij bovenaan de trap werd opgewacht door zijn voorganger Alexis Tsipras die hem na een korte begroeting naar binnen vergezelde. Tsipras merkte op dat dit overnameproces niet plaatsvond toen hij in 2015 premier werd. Zijn voorganger Antonis Samaras (ND) zou volgens Griekse media toen de sleutels onder de mat hebben achtergelaten.

Nieuwe ministers benoemd
Mitsotakis benoemde vandaag ook al zijn ministersploeg, die morgen beëdigd zal worden. De meeste belangrijke functies in de regering werden toegewezen aan vertrouwde gezichten. Panagiotis Pikrammenos, voormalig president van de Raad van State die in 2012 ook even interim-premier was, wordt vice-premier. Nikos Dendias is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Christos Staikouras gaat het ministerie van Financiën leiden.

Michalis Chrysochoidis, die in 2012 drie maanden minister van Civiele Bescherming was in de interim-regering van Lucas Papademos, werd benoemd tot minister van Openbare Orde. Die functie bekleedde Chrysochoidis ook al tussen 1999 en 2004, maar toen namens het centrumlinkse PASOK.

Takis Theodorikakos moet het ministerie van Binnenlandse Zaken leiden, terwijl Costis Hatzidakis de minister van Energie wordt. Er zijn slechts twee vrouwelijke ministers: Niki Kerameus wordt verantwoordelijk voor Onderwijs en Lina Mendoni is de nieuwe Cultuurminister.

In de nieuwe regering is geen plaats voor een Migratieminister. Die taken worden ondergebracht bij het ministerie van Civiele Bescherming.

KINAL royeert twee partijleden
KINAL (Kinima Allagis / Beweging voor Verandering) kondigde aan dat Michalis Chrisochoidis en Lina Mendoni, die werden benoemd als ministers in de nieuwe centrumrechtse regering van Kyriakos Mitsotakis, uit de partij zijn gezet. Beiden bekleedden in het verleden vergelijkbare posities namens PASOK, dat is opgegaan in de centrumlinkse fusiepartij KINAL. De partij

Felicitaties van Tusk en Juncker
EU-president Donald Tusk verstuurde vandaag een felicitatiebrief aan Mitsotakis, die net als hij is aangesloten bij de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP). “Ik ben ervan overtuigd dat Griekenland een constructieve rol blijft spelen in de Europese Unie”, schrijft hij. Tusk rekent erop dat Athene helpt om uitdagingen als de geopolitieke omgeving, illegale migratie en klimaatverandering het hoofd te bieden. “En niet in de laatste plaats de modernisering van onze economieën.”

Europees Commissievoorzitter Juncker had Mitsotakis gisteren al gefeliciteerd. Hij verwees naar de moeilijke tijd die Griekenland de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt en sprak zijn vertrouwen uit dat er een zonniger toekomst in het verschiet ligt. “Maar er moet nog veel worden gedaan.”

3 Responses to Kyriakos Mitsotakis beëdigd als premier

  1. Helen Danopoulos schreef:

    Laat Mitsotakis het maar bewijzen, dat Griekenland er beter op wordt!. Tsipras heeft zijn pad schoon geveegd, door Griekenland in de meest moeilijke tijden te loodsen. Ook mag ik hopen dat 4 van de 10 Griekse jongeren die niet meer terug willen, geen voorbeeld zijn voor buitenlandse bedrijven waarvoor Misotakis de deur open zet.

  2. […] Kyriakos Mitsotakis beëdigd als premier […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: