Griekse vissers helpen bij opruimen plastic uit zee

Griekse vissers krijgen 200 euro per maand om afval uit hun netten te recyclen. Steeds meer plastic en blikjes worden samen met de vis uit het water gehaald. Het nieuwe Griekse bedrijf Enaleia wordt financieel gesteund door Griekse en buitenlandse donoren om een duurzamere manier van vissen te introduceren.

Enaleia-oprichter Lefteris Arapakis vertelt aan Euronews dat hij geschokt was toen ze een Coca-Cola blikje opvisten met een heel rare kleur. Het blikje bleek sinds 1987 over de datum te zijn. “Dat ding lag al 30 jaar in de zee. Dit was het eerste dat me schokte. Het tweede was om te zien hoe de visser het blikje terug de zee in gooide. Hij vertelde me dat hij niet werd betaald om afval te vangen, maar vis.”

Binnen enkele maanden hebben veel vissers hun gedrag veranderd. “Ik sprak met een kapitein die me vertelde dat hij vroeger zijn plastic koffiekopje in de zee gooide, maar dat hij het nu in de vuilnisbak gooit. En ik herinnerde hem eraan dat dit slechts 6 maanden geleden was, niet in het verre verleden”, aldus Arapakis.

De vissers zijn enthousiast over het programmma. Ze weten dat ze zichzelf ook helpen door de zee op te ruimen. “Zolang al deze dingen, zoals flessen, tassen, allerlei soorten plastic en zelfs motorfietsen en fietsen, in de zee liggen moeten we ermeee doorgaan. De zee is ons leven”, zegt visser Christos Panayiotou.

Tonnen plastic afval en spooknetten worden elke maand uit de Griekse zeeën verwijderd. Enaleia heeft ook een plannen om het afval te recyclen. In juni werd de organisatie door de afdeling Milieu van de Verenigde Naties uitgeroepen tot Young Champions of the Earth.

4 Responses to Griekse vissers helpen bij opruimen plastic uit zee

  1. […] Griekse vissers helpen bij opruimen plastic uit zee […]

  2. […] Griekse vissers helpen bij opruimen plastic uit zee […]

  3. […] Griekse vissers helpen bij opruimen plastic uit zee […]

  4. […] Griekse vissers helpen bij opruimen plastic uit zee […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: