Griekse braindrain: 40% jongeren wil niet terug

Vier van de tien jonge Grieken die tijdens de economische crisis het land hebben verlaten, zijn niet van plan om terug te keren. Dat blijkt uit een enquête van de Griekse tak van adviesorganisatie KPMG.  Voor het onderzoek ‘Brain Drain & Gain’ werden de antwoorden van 300 Grieken gebruikt die in het buitenland wonen en werken en tussen 25 en 35 jaar oud zijn.

Met de resultaten van de enquête heeft KPMG geprobeerd een profiel te schetsen van de gemiddelde Griekse emigrant tijdens de crisisjaren. Ook werd gekeken onder welke omstandigheden ze zouden overwegen naar weer terug te keren naar Griekenland.

Tussen 2008 en 2016 zijn ongeveer 427.000 jonge, hoogopgeleide Grieken naar het buitenland vertrokken, omdat ze denken daar een betere toekomst te kunnen opbouwen. De meesten van hen werken in de financiële of bancaire sector, of op het gebied van onderzoek en technologie.

Het Verenigd Koninkrijk, Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten zijn de populairste bestemmingen. Grieken die naar de VS of Australië zijn vertrokken, deden dat meestal omdat daar familieleden wonen.

Een derde (34 procent) van de respondenten zei dat ze tijdens de crisisjaren in het buitenland studeerden en besloten om na hun studie een ​​baan te vinden in hetzelfde land, 19 procent van de ondervraagden zei dat ze werkloos waren en daarom besloten om te emigreren.

Als mogelijke aanleidingen om terug te keren naar Griekenland noemden de meeste respondenten – afgezien van betere salarissen – de noodzaak van een betere werkomgeving en bedrijfscultuur, meer meritocratie en economische hervormingen om ondernemerschap te stimuleren.

Vier van de tien geëmigreerde jongeren wil helemaal niet terug naar Griekenland, ook niet als de economie herstelt.

2 Responses to Griekse braindrain: 40% jongeren wil niet terug

  1. […] Griekse braindrain: 40% vertrokken jongeren wil niet terug […]

  2. […] aan een laag geboortecijfer. Maar de emigratie van Grieken die tijdens de financiële crisis naar het buitenland vertrokken op zoek naar werk, lijkt de voornaamste […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: