Griekenland na vier jaar absentie terug in IOC

Na een afwezigheid van vier jaar heeft Griekenland weer een vertegenwoordiger in het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Spyros Capralos, de baas van het Grieks olympisch comité, werd in Lausanne gekozen als nieuw IOC-lid.

Griekenland raakte in 2015 zijn IOC-zetel kwijt, toen Lambis Nikolaou terugtrad. Leden worden voor acht jaar gekozen en kunnen vervolgens steeds worden herkozen voor nieuwe periodes van acht jaar. Aan het eind van het jaar waarin leden zeventig worden, moeten ze zich terugtrekken.

Dat betekende dat Griekenland sinds 2015 voor het eerst sinds 1894, het jaar waarin het IOC werd opgericht en de Griek Demetrius Vikelas de eerste voorzitter werd, geen IOC-lid had. Dat Griekenland vevolgens vier jaar geen nieuw lid leverde is vooral te wijten aan de onderlinge strijd tussen de verschillende nationale Olympische comités voor de beschikbare plaatsen en een compleet gebrek aan internationale lobby door Griekenland.

“Het is heel belangrijk dat de geboorteplaats van de Olympische Spelen, Griekenland, weer een vertegenwoordiger heeft in het IOC”, zei Capralos na zijn verkiezing. “Voor mij persoonlijk is het een droom die uitkomt, na mijn hele leven te hebben gewijd aan de sport en het Olympisme. Ik zal me blijven inzetten voor de versterking van de Olympische beweging en de Olympische Spelen.”

De 64-jarige Capralos, die als waterpoloër uitkwam op de Spelen van 1980 (Moskou) en 1984 (Los Angeles), is niet onomstreden. In 2012 kreeg hij een officiële waarschuwing vanwege zijn betrokkenheid bij een ticketschandaal rond de Olympische Spelen van Londen 2012. Hij zou journalisten extra kaarten hebben aangeboden tegen een lucratieve vergoeding.

Behalve Capralos werden op het IOC-congres in Lausanne nog negen andere nieuwe IOC-leden gekozen. Van de tien nieuwe leden kreeg Capralos de meeste stemmen: 60 voor en 4 tegen.  In 2021 zal het IOC-congres in Athene worden georganiseerd, dan wordt ook beslist over de herverkiezing van IOC-voorzitter Thomas Bach.

One Response to Griekenland na vier jaar absentie terug in IOC

  1. […] Griekenland na vier jaar absentie terug in IOC […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: