Waarschuwing voor giftige kogelvis in Egeïsche Zee

Griekse mariene wetenschappers waarschuwen voor de Lagocephalus Sceleratus. De giftige vis uit de familie van kogelvissen wordt als gevolg van klimaatverandering en stijgende zeetemperaturen steeds vaker gesignaleerd in de Egeïsche Zee.

Net als alle andere kogelvissen is de Lagocephalus Sceleratus – ook bekend als de silver-cheeked toadfish – extreem giftig als hij wordt gegeten. Consumptie kan zelfs tot de dood leiden.

De vis is afkomstig uit de Indische Oceaan en belandde via het Suezkanaal in de Middellandse Zee, waar hij geen natuurlijke vijanden heeft. Volgens Nota Peristeraki, onderzoeker bij het Helleense Centrum voor Marien Onderzoek, werd de invasieve vis in 2003 voor het eerst waargenomen bij Turkije.

Inmiddels is de Lagocephalus Sceleratus ook al gespot bij Kreta, de Dodekanesos en eilanden in de zuidelijke Egeïsche Zee.

Peristaki zegt tegen de krant Kathimerini dat het heel belangrijk is dat inwoners (met name de vissers) en toeristen op de hoogte zijn welke gevaren er zijn als je de vis eet. “Het is ten strengste verboden om hem te verkopen of te consumeren”, waarschuwt ze.

De kogelvis is erg giftig door de aanwezigheid van tetrodotoxine in zijn lever, huid, ingewanden en eierstokken. Deze dodelijke stof zorgt voor spierverlammingen. Wie het gif binnenkrijgt overlijdt meestal omdat ook het hart ermee stopt.

 

2 Responses to Waarschuwing voor giftige kogelvis in Egeïsche Zee

  1. […] Waarschuwing voor giftige kogelvis in Egeïsche Zee […]

  2. […] Waarschuwing voor giftige kogelvis in Egeïsche Zee […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: