Athens Pride herdenkt vermoorde LGBTQ-activist

De 15e Athens Pride bracht een kleurrijke menigte van duizenden mensen op de been in het centrum van de Griekse hoofdstad. Met slogans voor gelijkheid, respect voor diversiteit en ‘nee tegen geweld’ gaven ze een duidelijke boodschap af tegen discriminatie en vooroordelen.

Premier Alexis Tsipras plaatste voorafgaand aan de Pride een bericht op Twitter waarin hij zich uitspreekt voor gelijkheid en mensenrechten. “Ieder mens mag zich beroepen op alle rechten en vrijheden zonder enige vorm van discriminatie, met name als het gaat om ras, kleur, geslacht, taal, religie, politiek of andere overtuigingen. Wij hebben ook voor deze weg gekozen”, schrijft de premier. Op het Griekse parlementsgebouw werd een regenboogvlag geprojecteerd.

De Pride van dit jaar werd opgedragen aan Zak Kostopoulos, een LGBTQ-activist die ook bekend was onder zijn drag-naam Zackie Oh. In september 2018 werd hij in het centrum van Athene doodgeslagen.  Een grote groep Pride-deelnemers ging naar de plaats waar Kostopoulos werd vermoord en eiste ‘gerechtigheid voor Zak’ en ‘straffen voor de moordenaars.’

De 33-jarige Zak Kostopoulos werd op 21 september vorig jaar op klaarlichte dag in een juwelierszaak in elkaar geslagen door twee mannen, waaronder de eigenaar van de winkel.

Toen de politie arriveerde lag Kostopoulos zwaar gewond op straat. In plaats van hem te helpen, probeerden agenten hem met geweld te arresteren. Kostopoulos overleed op weg naar het ziekenhuis. De twee mannen en vier van de negen betrokken agenten zijn aangeklaagd voor mishandeling met de dood tot gevolg.

 

3 Responses to Athens Pride herdenkt vermoorde LGBTQ-activist

  1. […] Athens Pride herdenkt vermoorde LGBTQ-activist […]

  2. […] Athens Pride herdenkt vermoorde LGBTQ-activist […]

  3. […] Athens Pride herdenkt vermoorde LGBTQ-activist […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: