Griekenland scherpt verkrachtingswetgeving aan

Slachtoffers van verkrachting hoeven in Griekenland niet langer aan te tonen dat ze zich verzet hebben. Seks zonder wederzijdse instemming wordt vanaf 1 juli strafbaar. Het Griekse parlement heeft daarvoor ingestemd met een wetswijziging.

Minister van Justitie Mihalis Kalogirou zwichtte op het laatste moment voor felle kritiek van lokale vrouwengroepen, Amnesty International en vrouwelijke Syriza-politici. Zij protesteerden tegen de eerdere versie van de nieuwe wet waarin verkrachting werd gedefinieerd als ‘een fysieke bedreiging voor het leven van het slachtoffer’. Voor een veroordeling werd dan ook gekeken naar de mate waarin het slachtoffer zich verzet had.

Alexandra Patsalides, mensenrechtenadvocate bij Equality Now, vindt dat elke seksuele activiteit die zonder toestemming gebeurt, als seksueel geweld bestempeld zou moeten worden. Het bewijzen van fysiek geweld moet niet nodig zijn, zegt ze in The Independent. “Niet elk slachtoffer heeft de intuïtieve reflex om zich te verweren.”

Nog geen 24 uur na het protest paste de minister de wet – bekend als artikel 363 – aan. Voor een veroordeling van verkrachting is het voortaan niet langer nodig dat het slachtoffer aantoont dat zij (of hij) zich verzet heeft.

Volgens Eirini Gaitanou van de Griekse tak van Amnesty International is deze aanpassing een historische overwinning voor alle vrouwen in Griekenland. “Met deze nieuwe wet erkent men eindelijk de simpele waarheid dat seks zonder toestemming verkrachting is, of er nu sprake is van fysiek geweld of niet.”

Griekenland ondertekende in juni 2018 de Conventie van Istanbul, waarin landen worden opgeroepen de wetgeving rondom verkrachting aan te passen. Volgens het internationale verdrag, dat werd gelanceerd door de Raad van Europa, worden verkrachting en alle andere niet-consensuele daden van seksuele aard aangemerkt als strafbare feiten.

Griekenland is pas het negende Europese land dat de verkrachtingswet nu ook daadwerkelijk aanpast.

One Response to Griekenland scherpt verkrachtingswetgeving aan

  1. […] Griekenland scherpt verkrachtingswetgeving aan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: