30 mei 1941: Twee jonge Grieken halen Nazi-vlag van Acropolis

[klik op een afbeelding voor een vergroting]

In de nacht van 30 mei 1941 beklommen twee jonge Grieken de Acropolis om de vlag met hakenkruis te verwijderen die de Duitsers er een maand eerder hadden opgehangen bij de bezetting van Athene.  De dappere actie van Apostolos (Lakis) Santas en Manolis Glezos was één van de eerste en belangrijkste daden van het Griekse verzet.

Een paar dagen eerder had het tweetal een plan uitgedacht. Santas en Glezos lazen in encyclopedieën alles wat ze konden vinden over de Acropolis. Ze hadden vooral interesse in natuurlijke tunnels en spleten op de heilige rots, waar ze zich konden verstoppen.

Ter dood veroordeeld

In de ochtend van 30 mei hoorden ze op de radio dat Kreta was gevallen en de twee vrienden besloten dat het tijd was om in actie te komen. Gewapend met een klein mes, een lantaarn en een flinke dosis moed beklommen Santas en Glezos in het donker de Acropolis, zonder daarbij gesnapt te worden door de bewaking. Ze gingen naar de vlaggenmast, haalden de Nazi-vlag naar beneden en spoedden zich door de lege straten van Athene terug naar huis. De vlag met de swastika werd verstopt in een waterput.

De diefstal van de vlag werd de volgende ochtend ontdekt door de Duitsers. Op 1 juni publiceerde de Griekse krant Eleftheron Vima een aankondiging van de Duitse bevelhebber waarin stond dat de onbekende daders die verantwoordelijk waren voor het verwijderen van de vlag bij verstek ter dood waren veroordeeld. Dat vonnis werd nooit voltrokken, want Santas en Glezos zijn nooit gepakt voor hun actie.

Verzetshelden

Apostolos Santas vocht in het Griekse verzet, maar werd na de Tweede Wereldoorlog gevangengenomen vanwege zijn linkse politieke ideeën. Hij ontsnapte van het eiland Makronissos en vluchtte uiteindelijk naar Canada, dat hem politiek asiel verleende. In 1962 keerde hij terug naar Griekenland. Santas overleed in 2011 op 89-jarige leeftijd. Hij heeft voor zijn acties talloze onderscheidingen van verschillende instellingen in Griekenland en andere geallieerde landen ontvangen.

Manolis Glezos werd tijdens de oorlog drie keer gearresteerd en herhaaldelijk gemarteld. In totaal bracht hij 16 jaar door in gevangen- en ballingschap. Niet alleen tijdens de nazi-bezetting, maar ook in de jaren daarna: tijdens  de Griekse burgeroorlog en het Kolonelsregime. Glezos, die uitgroeide tot een volksheld, werd ook meerdere malen ter dood veroordeeld.

De inmiddels 96-jarige Glezos (*) is nog altijd strijdbaar. In mei 2014 zat hij namens regeringspartij Syriza in het Europarlement, een jaar later trad hij terug.

(*) Manolis Glezos overleed op 30 maart 2020 aan hartfalen. Hij werd 97 jaar.

mazower_greece_wwiiMeer lezen over de nazi-bezetting van Griekenland?

Bestel “Inside Hitler’s Greece” van Mark Mazower bij Bol.com

13 Responses to 30 mei 1941: Twee jonge Grieken halen Nazi-vlag van Acropolis

 1. […] 10 mei 1941: Twee jonge Grieken verwijderen Nazi-vlag van Acropolis […]

 2. […] 30 mei 1941: Twee jonge Grieken halen Nazi-vlag van Acropolis […]

 3. […] Wereldoorlog. In de nacht van 30 mei 1941 beklom hij met zjn vriend Apostolos Santas de Acropolis om de nazi-vlag te verwijderen. Het was één van de eerste en belangrijkste daden van het Griekse verzet. Tijdens de oorlog werd […]

 4. […] Glezos vergaarde roem door een dappere verzetsactie tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de nacht van 30 mei 1941 beklom hij met zjn vriend Apostolos […]

 5. […] Wereldoorlog. In de nacht van 30 mei 1941 beklom hij met zijn vriend Apostolos Santas de Acropolis om de nazi-vlag te verwijderen. Het was één van de eerste en belangrijkste daden van het Griekse […]

 6. […] 30 mei 1941: Twee jonge Grieken halen Nazi-vlag van Acropolis […]

 7. […] 30 mei 1941: Twee jonge Grieken halen Nazi-vlag van Acropolis […]

 8. Parakalo schreef:

  […] Lees verder >> […]

 9. […] 30 mei 1941: Twee jonge Grieken halen Nazi-vlag van Acropolis […]

 10. […] verwierf bekendheid door tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met zijn vriend Apostolos Santas een nazi-vlag van de Acropolis neer te halen. In de nacht van 30 mei 1941 beklommen twee jonge Grieken de rots om de vlag met hakenkruis te […]

 11. […] 30 mei 1941: Twee jonge Grieken halen Nazi-vlag van Acropolis […]

 12. […] 30 mei 1941: Twee jonge Grieken halen Nazi-vlag van Acropolis […]

 13. […] 30 mei 1941: Twee jonge Grieken halen Nazi-vlag van Acropolis […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: