‘Griekse Cultuurpaden’ winnen EU Erfgoed-prijs

Een netwerk van wandelpaden in Griekenland, dat bekend staat als de Greek Paths of Culture, is een van de winnaars van de EU-prijs voor cultureel erfgoed; de Europa Nostra Awards 2019. Het project van de Griekse Vereniging voor Milieu en Cultureel Erfgoed (ELLET) – won de prijs in de categorie onderwijs-, training- en bewustmaking.

De ‘Griekse Cultuurpaden’ bestaan uit 658 kilometer aan gerestaureerde wandel- en fietsroutes, waarvan vele dateren uit de oudheid en de middeleeuwen. De routes zijn te vinden 13 regio’s in Griekenland. Het netwerk is gerealiseerd met een relatief bescheiden investering.

De inspanningen van de lokale gemeenschappen zijn de sleutel tot het succes van het project. Scholen, jongeren en vrijwilligers uit heel Griekenland worden uitgenodigd om de paden te gebruiken en op te nemen in educatieve activiteiten. Door een van de paden te ‘adopteren’ raken ze sterk betrokken bij de geschiedenis, het onderhoud en de activiteiten van de wandelroutes.

“Het project combineert de filosofie van welzijn met geschiedenis, erfgoed, biodiversiteit en landschap en onderstreept de belangrijke verbanden tussen cultuur en natuur. Er wordt verwezen naar de oude traditie om te voet het landschap te ervaren, in tegenstelling tot moderne vervoersmiddelen, en de oriëntatiepunten langs de paden zijn zorgvuldig gekozen om zowel cultuur als natuur te verkennen”. aldus de jury.

Vorig jaar was de Byzantijnse kerk van Agia Kyriaki op Naxos een van de winnaars van de EU-prijs. De kerk kreeg de Europa Nostra Award in de categorie ‘conservatie’ vanwege de fresco’s die door een Grieks/Zwitsers team werden gereconstrueerd. De bijbehorende geldprijs is gebruikt om de restauratie van een ‘Greek Paths of Culture’-wandelpad op Naxos te financieren.

De Europa Nostra Award werd in 1978 ingesteld door de Europese Unie en geldt voor het behoud van cultureel erfgoed in Europa.

2 Responses to ‘Griekse Cultuurpaden’ winnen EU Erfgoed-prijs

  1. […] ‘Griekse Cultuurpaden’ winnen EU Erfgoed-prijs […]

  2. […] ‘Griekse Cultuurpaden’ winnen EU Erfgoed-prijs […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: