Premier Alexis Tsipras moet aftreden indien zijn partij Syriza over twee weken bij de verkiezingen voor het Europees parlement verliest. Dat zei oppositieleider Kyriakos Mitsotakis (Nea Dimokratia) op een persconferentie.
Mitsotakis vindt dat er in dat geval vervroegde verkiezingen moeten worden uitgeschreven. De Griekse parlementsverkiezingen staan nu gepland voor oktober van dit jaar. Tijdens de persconferentie zei Mitsotakis dat hij uit alle delen van het land land signalen opvangt dat zijn Nea Dimokratia op 26 mei een grote overwinning zal boeken.
De leider van Nea Dimokratia bekritiseerde Tsipras omdat hij in aanloop naar de verkiezingen beloofde een dertiende maand te betalen aan gepensioneerden. Tsipras vindt dat lagere inkomensgroepen en gepensioneerden moeten profiteren van het feit dat Griekenland weer begrotingsoverschotten heeft. Volgens de premier is de tijd gekomen om ‘de offers van het Griekse volk te rechtvaardigen’. Ook beloofde Tsipras belastingen te verlagen.
Mitsotakis zei ook dat Tsipras moet instemmen met het voorstel van Nea Dimokratia om de belastingvrije voet niet te verlagen, omdat hij anders een huichelaar is. Mitsotakis voegde eraan toe dat als Tsipras de verlaging niet afschaft, hij het zelf zal doen als hij premier is.
Moddergooien
De Grieken gaan op 26 mei niet alleen naar de stembus voor het Europees parlement, maar ook voor lokale en regionale verkiezingen. In de verkiezingscampagnes gaat het er snoeihard en venijnig aan toe.
Eerder deze week beweerde Mitsotakis tijdens een debat dat Tsipras’ (overleden) vader en diens neef een bedrijf hadden dat lucratieve zaken deed met contracten die ze ontvingen tijdens het kolonelsregime (1967-1974). De valse bewering werd verder verspreid door hoge ND-functionarissen, zoals Europarlementariër Michalis Kefalogiannis, die op in een programma op een commerciële tv-zender verscheen met een foto waarop de vader van Tsipras zou staan naast dictator Georgios Papadopoulos.
Een dag later twitterde Kefalogiannis dat de foto niet echt was en dat hij zijn ‘verantwoordelijkheid neemt’ voor het verspreiden van nepnieuws. Maar hij voegde er ook aan toe dat ‘het vandaag bekend is dat het technische bedrijf van de familie Tsipras miljoenen verdiende in de jaren 71-73, dus tijdens de dictatuur’. Het bericht werd overgenomen door lokale media die de belangrijkste oppositiepartij ondersteunen.
Motie van wantrouwen
In het Griekse parlement werd deze week ook een debat over een motie van wantrouwen gevoerd. Aanleiding was een opmerking van de onderminister van Gezondheidszorg, Pavlos Polakis, die een gehandicapte ND-kandidaat voor het Europees parlement ervan beschuldigde zijn beperking te gebruiken om een goede baan bij een overheidsinstantie te krijgen.
Nea Dimokratia diende een motie van wantrouwen in tegen Polakis, maar Tsipras counterde die motie door het parlement de vraag voor te leggen of er nog vertrouwen was in de volledige regering. De regering overleefde die motie ternauwernood: 153 parlementsleden stemden voor, 136 stemden tegen de regering.
[…] Mitsotakis eist vertrek Tsipras bij verlies op 26 mei […]