Moderne kunst ontmoet oude ruïnes op Delos

[klik op een afbeelding voor een vergroting]

Het eiland Delos heeft een primeur: de 5000 jaar oude archeologische site is het toneel van een moderne kunsttentoonstelling. Verspreid over het eiland zijn sculpturen van de Britse kunstenaar Antony Gormley te zien.

De tentoonstelling is georganiseerd door de Griekse non-profitorganisatie NEON in samenwerking met het Ephorate of Antiquities van de Cycladen. Het project met de titel SIGHT omvat 29 levensgrote ijzeren lichaamssculpturen die Gormley de afgelopen 20 jaar heeft gemaakt. Vijf werken maakte hij speciaal voor de expositie op Delos.

De sculpturen worden op verschillende delen van het eiland geplaatst. Bezoekers kunnen ze ontdekken met behulp van een kaart. Twee sculpturen staan in de zee dichtbij de kust, anderen staan op de heuvel van Kynthos, in de Agora van de Competaliasts, bij de ingang van het stadion en op het podium van het theater.

De sculpturen van Gormley zijn van 2 mei tot 31 oktober 2019 te zien op Delos. Het is de eerste keer dat de Griekse Archeologische Raad toestemming heeft gegeven voor een expositie van moderne kunst op een archeologische site. Het eiland Delos staat op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed.

Geschiedenis Delos

Volgens de Griekse mythologie is Delos de geboorteplaats van de goddelijke tweeling Artemis en Apollo. Als eerbetoon aan zijn kinderen gaf Zeus het drijvende eiland een vaste plek en hij rangschikte er een cirkel (κύκλος) van eilanden omheen. Hierdoor werd Delos het centrum van de Cycladen en het  heilige eiland werd een belangrijke bedevaartsplaats.

In de oudheid was Delos vanwege de centrale ligging een ideale handelsplek. Op het eiland waren tempels, markthallen, opslagplaatsen en winkels. Ook was er een theater en stonden er villa’s waarvan de mozaïekvloeren en zwembaden nog steeds te zien zijn.

Tegenwoordig is Delos een openluchtmuseum dat enkele keren per dag bereikbaar is vanaf Mykonos, Paros en Naxos. Een van de bezienswaardigheden op het eiland is een terras met vijf stenen leeuwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: