Kritiek op regering na docu over bosbrand Mati

De Griekse regering staat opnieuw onder druk vanwege de dodelijke bosbrand in juli vorig jaar. Aanleiding is een nieuwe documentaire over de nasleep van de brand die gisteravond werd uitgezonden op tv-zender SKAI.

De documentaire, die werd gemaakt door de Griekse journalist Alexis Papahelas, toont de nalatigheid en tekortkomingen van de autoriteiten bij de aanpak van de bosbranden. De film bevat niet eerder gehoorde getuigenissen van brandweerlieden die aan hun superieuren bevestigen dat het aantal dodelijke slachtoffers stijgt, terwijl de regering het dodental juist lager doet voorkomen.

‘Een show van cynisme en ongevoeligheid’

Kyriakos Mitsotakis, leider van oppositiepartij Nea Dimokratia, hekelde in een Facebook-post ‘de onverschilligheid voor het menselijk leven’ en het ‘cynisme’ van autoriteiten die de aankondiging van het groeiende aantal doden uitstelden. “Er staat ons veel werk te wachten om orde op zaken te stellen in een afgebroken staat”, voegde Mitsotakis daar aan toe. De leider van Nea Dimokratia verwees met die uitspraak naar de Griekse parlementsverkiezingen die in het najaar zullen worden gehouden en die hij verwacht te winnen.

Regeringswoordvoerder Dimitris Tzanakopoulos beschuldigde Mitsotakis van het ‘opgraven’ van een tragisch verhaal voor politiek gewin. “Het is niet naar zijn eer en het toont geen respect voor wat er die nacht gebeurde”, zei Tzanakopoulos. Wat betreft het gebrek aan coördinatie tussen de overheidsinstanties in de fatale nacht, legde hij de schuld bij eerdere regeringen ‘die de publieke sector hebben laten instorten’.

De linkse alliantie Beweging voor Verandering (KINAL) zei dat de documentaire bewijst dat premier Alexis Tsipras en zijn ministers de omvang van het dodental verborgen hadden gehouden in hun eerste openbare toespraken over de tragedie. “Het was niet alleen een show van cynisme en ongevoeligheid, maar ook een bewuste poging om de aandacht van burgers af te leiden en ze te bedriegen”, aldus KINAL.

De Griekse Communistische Partij beschuldigt zowel de huidige als vorige regeringen van ‘criminele verantwoordelijkheden’. De leider van de sociaal-liberale partij To Potami, Stavros Theodorakis, zei dat de documentaire de onbekwaamheid van de machthebbers en de gesel van staatsbenoemingen zonder verdienste benadrukte.

100 doden

Op 23 juli 2018 woedde rond de badplaats Mati in West-Attica een grote bosbrand die uiteindelijk aan 100 mensen het leven kostte. Tientallen huizen en grote stukken bos werden door het vuur verwoest.  Na de bosbranden diende minister van Burgerbescherming Nikos Toskas zijn ontslag in. Ook het hoofd van de Griekse civiele beschermingsdienst en de chefs van de brandweer en politie moesten opstappen in de nasleep van de ramp.

Uit verschillende rapporten blijkt dat er bij de aanpak van de brand grove fouten zijn gemaakt. Volgens de experts was de de reactie van de overheid chaotisch, stuurde de politie automobilisten recht op de vlammenzee af, werd de marine niet ingezet om mensen te redden die de zee in waren gevlucht en was er geen centrale leiding bij de operatie.

Diverse nabestaanden hebben een rechtszaak aangespannen tegen de autoriteiten. Ook klaagden inwoners van Mati dat het proces om verwoeste huizen en bedrijven te repareren of opnieuw op te bouwen door de Griekse regering wordt vertraagd.

20 mensen aangeklaagd

In maart van dit jaar werd bekend dat het Griekse openbaar ministerie 20 mensen heeft aangeklaagd in verband met de bosbranden bij Mati. De aanklachten omvatten doodslag, het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door nalatigheid en brandstichting door nalatigheid.

Onder de verdachten zijn onder andere de gouverneur van de regio Attica, de burgemeesters van Marathon en Rafina, het voormalig hoofd van de civiele beschermingsdienst, de huidige en voormalige korpschef van de brandweer en enkele politiefunctionarissen.

2 Responses to Kritiek op regering na docu over bosbrand Mati

  1. […] Kritiek op regering na docu over bosbrand Mati […]

  2. […] Kritiek op regering na docu over bosbrand Mati […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: