Bekijk de Apollo-tempel op Naxos in 3D

De tempel van Apollo op Naxos is de nieuwste toevoeging aan het Open Heritage-project van Google’s Arts & Culture-platform, waarop belangrijke monumenten over de hele wereld digitaal worden vastgelegd.

Google lanceerde het Open Heritage-project vorig jaar ter gelegenheid van Werelderfgoeddag. Op het platform worden iconische locaties toegevoegd, die je in 3D van alle kanten kunt bekijken.  Ook vind je er  achtergrondinformatie en video’s, die je kunt downloaden of delen via social media.

De database wordt steeds verder aangevuld met nieuwe monumenten en ‘verbazingwekkende plaatsen die zijn beschadigd door oorlog en moderne ontwikkeling’, zegt Google op de website.  Dit jaar zijn behalve de Apollo-tempel op Naxos nog 30 andere werelderfgoedsites toegevoegd aan het platform, waaronder het Thomas Jefferson Memorial in de Wasington D.C. en de Metropool Kathedraal van Mexico City.

6e eeuw voor Christus

De tempel van Apollo werd gebouwd in opdracht van de tiran Lygdamis, die van 545 tot 524 voor Christus over Naxos regeerde. De ingang van de tempel werd geplaatst op het schiereiland Palatia en het was de bedoeling dat het hoofdgebouw op het hoogste punt van het eiland zou worden gebouwd. Het gebouw moest worden gebouwd met marmer, een materiaal waar Noaxos bekend om stond.

Aan het eind van Lygdamis’ regeerperiode was de tempel nog niet voltooid en hij is ook nooit meer afgebouwd. In de Byzantijnse periode fungeerde de tempel als steengroeve. De stukken marmer zijn gebruikt in verschillende kerken in Naxos-stad, herenhuizen en vestingwerken in de Venetiaanse Castro.

Het enige dat nu resteert is het platform van de tempel, enkele zuilen en architecturale fragmenten en de 6 meter hoge noordwestelijke poort (de portara) gemaakt van drie massieve blokken Naxos-marmer. De Portara is tegenwoordig een belangrijke bezienswaardigheid op Naxos.

4 Responses to Bekijk de Apollo-tempel op Naxos in 3D

  1. ernel halff schreef:

    ik zal eens rondvragen over een auto.

    Verzonden vanaf Samsung-tablet.

  2. […] Bekijk de Apollo-tempel op Naxos in 3D […]

  3. […] het Alexandros Soutzos Museum (The National Gallery). Of bekijk monumenten en werelderfgoedsites, zoals de tempel van Apollo op Naxos, vanuit alle mogelijke […]

  4. […] 2019 werd de tempel van Apollo op Naxos al toegevoegd aan het platform, waar je ook een virtueel bezoek kunt brengen aan het Acropolis […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: