Staramaki: het alternatief voor plastic rietjes

Nu plastic rietjes over twee jaar in de ban gaan, wordt er druk gezocht naar duurzame alternatieven. Een groep innovatieve vrijwilligers uit Kilkis in Centraal-Macedonië bedacht de ‘staramaki’, een rietje van tarwestengels.

De ‘staramaki’ – een samenvoeging van de Griekse woorden σιτάρι (tarwe) en καλαμάκι (rietje) – is gebaseerd op een idee uit het oude Mesopotamië. Duizenden jaren geleden gebruikten de Mesopotamiërs de halmen van tarwe om hun bier mee te drinken. Zo voorkwamen ze dat het bezinksel werd opgedronken.

Tarwe is ook een gewas dat veel wordt verbouwd in Kilkis en zo kwam de vrijwilligersgroep Omnes op het idee van de ‘staramaki’. Volgens voorzitter Costas Kamberis is het niet alleen een oplossing voor het plasticprobleem, maar toont het ook aan dat er in Griekenland ruimte is voor innovatief denken.

Ruilen tegen koffiedik

De groep werkt samen met producenten, organisaties en bedrijven in Kilkis om de ‘staramaki’ vanaf juli te verspreiden in de horeca. Kamberis gelooft in de cyclische economie en zei tegen persbureau AMNA dat de ‘staramaki’ niet zullen worden verkocht maar worden geruild tegen koffiedik.

“We zullen de cafetaria’s en mensen die koffie drinken vragen om koffiedik te bewaren, omdat het waardevol is. Als het op de juiste manier wordt verzameld, kan het voor andere dingen worden gebruikt. We willen ook de denkwijze van mensen veranderen over wat nuttig is”, aldus Kamberis. Het initiatief moet ook de economie in Kilkis een impuls geven door te zorgen voor banen waardoor jongeren de regio niet verlaten.

Sikinos en Donoussa doen plastic in de ban

Het eiland Donoussa voerde eerder deze maand een verbod in op het gebruik van wegwerpplastic. Sikinos was vorig jaar het eerste eiland in Griekenland dat plastic rietjes in de ban heeft gedaan. In plaats daarvan zullen voortaan herbruikbare of biologisch afbreekbare rietjes worden gebruikt.

De maatregel moet het milieu beschermen en de vervuiling van de zee verminderen. Omdat ze zo klein en licht zijn komen rietjes vaak niet in de afvalbakken terecht maar belanden ze op het stand en uiteindelijk in de zee. Daar vormen ze een gevaar voor zeedieren – zoals schildpadden – en vissen.

Het initiatief om eenmalig bruikbare plastic producten te weren is onderdeel van het programma ‘Sea Change’ van de A.C. Laskaridis Charitable Foundation.

Europees verbod op wegwerpplastic

Vanaf 2021 geldt in de Europese Unie een algeheel verbod op het gebruik van wegwerpplastic, waaronder rietjes, bestek en borden. Ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim, roer- en wattenstaafjes, ballonstokjes en zakjes van dun plastic vallen onder het verbod.

Door de meest vervuilende plastics te verbieden hoopt de EU de enorme plasticberg te verminderen. Ieder jaar belandt minstens acht miljoen ton plastic in de oceanen. Wereldwijd kost zwerfvuil en plastic in het water aan zeker een miljoen zeevogels en 100.000 zeedieren het leven.

  • Promovideo Stramaki:

3 Responses to Staramaki: het alternatief voor plastic rietjes

  1. […] Staramaki: het alternatief voor plastic rietjes […]

  2. […] Staramaki: het alternatief voor plastic rietjes […]

  3. Wendy schreef:

    Helaas, ik ben nu (april2022) op Santorini en overal geven ze nog plastic rietjes uit. En die vind je dus ook zwerven langs de kustlijn! Zo zonde en onnodig. Waar zijn de metalen / papieren rietjes of de staramaki??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: