Griekenland eist alsnog Duitse herstelbetalingen

Het Griekse parlement heeft ingestemd met een voorstel om herstelbetalingen te eisen van Duitsland voor de schade en het leed dat werd aangericht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De motie werd goedgekeurd door de meerderheid van de parlementsleden die aanwezig waren bij het debat. De extreemrechtse Gouden Dageraad stemde tegen het voorstel.

De goedkeuring van het parlement maakt de weg vrij voor de Griekse regering om alle benodigde diplomatieke en juridische stappen te zetten. Premier Tsipras zei dat Griekenland een note verbale naar Berlijn zal sturen waarin de ‘onbetwistbare rechten’ van Griekenland op compensatie worden herhaald.

De claim heeft betrekking op de bezetterslening van Griekenland aan Duitsland, compensatie voor verwoeste steden en dorpen en families van slachtoffers, de vernietiging en diefstal van culturele artefacten en hongersnood. Tsipras noemde de herstelbetalingen in het parlement een ‘historische en morele plicht’.

Minstens 269,5 miljard euro

Een parlementaire commissie voltooide in juli 2016 een rapport over de Duitse oorlogsschuld. Uit berekeningen bleek dat de Duitsers nog minstens 269,5 miljard euro aan Griekenland moeten betalen.

Dat er niet eerder officieel werk is gemaakt van de claim is te wijten aan het feit dat de Griekse regering de kwestie niet wilde aankaarten voordat het Europese financiële hulpprogramma was beëindigd. De premier verwierp het argument dat Griekenland de claims gebruikt om te onderhandelen over een vermindering van zijn schuldenlast. “Deze weerzinwekkende bewering zegt meer over degenen die dat bedacht hebben.”

Het is niet de eerste keer dat Griekenland eist dat Berlijn over de brug komt met herstelbetalingen. Maar Duitsland heeft steeds alle verzoeken afgewezen. De woordvoerder van de Duitse regering, Steffen Seibert, herhaalde gisteren het standpunt van Berlijn over de kwestie. “De kwestie van Duitse herstelbetalingen is afdoende geregeld, zowel juridisch als politiek”, zei hij. Seibert voegde eraan toe dat Duitsers ‘zich bewust zijn van hun historische verantwoordelijkheid’.

Zwaar geleden onder Duitse bezetting

In de Tweede Wereldoorlog hebben de Grieken zwaar geleden onder de Duitse bezetting (april 1941-oktober 1944). Hele dorpen werden uitgemoord door de nazi’s, grondstoffen werden gestolen en 80 procent van de Griekse industrie werd verwoest. Tienduizenden Grieken stierven de hongerdood.

De nazi’s eisten van de Griekse nationale bank een zogenaamde ‘bezetterslening’ van 476 miljoen Reichsmark (dat zou nu een bedrag van ongeveer 11 miljard euro zijn) tegen 0 procent rente. Bovendien moest Griekenland maandelijks miljarden drachmen betalen om de Duitse bezettingslegers te onderhouden.

Deze oorlogsschuld is nooit afbetaald, zeggen de Grieken. De Duitsers ontkennen dat ze Griekenland iets verschuldigd zijn voor de Tweede Wereldoorlog omdat het Athene in 1960 een bedrag van 115 miljoen Duitse mark heeft betaald om de individuele geleden schade te dekken. Griekenland meent dat dit bedrag slechts een aanbetaling was en geen volledige vergoeding.

mazower_greece_wwiiMeer lezen over de nazi-bezetting van Griekenland?

Bestel “Inside Hitler’s Greece” van Mark Mazower bij Bol.com

One Response to Griekenland eist alsnog Duitse herstelbetalingen

  1. […] Griekenland eist alsnog Duitse herstelbetalingen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: