Donoussa doet wegwerpplastic in de ban

Op het Kleine Cycladen-eiland Donoussa is wegwerpplastic sinds vorige week verboden. De maatregel moet het milieu beschermen en de vervuiling van de zee verminderen. Het verbod geldt onder andere voor plastic zakken, rietjes, kopjes, borden en bestek.

Het initiatief om eenmalig bruikbare plastic producten te weren is onderdeel van het programma ‘Sea Change’ van de A.C. Laskaridis Charitable Foundation. Donoussa – 16 kilometer ten oosten van Naxos – is het eerste eiland in de Egeïsche Zee waar wegwerpplastic wordt verbannen.

Alle bewoners van het eiland ontvangen een startpakket met een herbruikbare beker van SeaChange Donoussa, biologisch afbreekbare zakken en rietjes voor bedrijven.

“We hopen dat ons voorbeeld andere eilandgemeenten zal inspireren, zodat we Griekenland uiteindelijk een heel speciale bestemming voor bezoekers kunnen maken”, zei Dimitris Lianos, loco-burgemeester van de gemeente Naxos en de Kleine Cycladen.

Vorig jaar deed het eiland Sikinos in het kader van ‘Sea Change’ al plastic rietjes in de ban. In plaats daarvan worden voortaan herbruikbare of biologisch afbreekbare rietjes gebruikt.  Omdat ze zo klein en licht zijn komen rietjes vaak niet in de afvalbakken terecht maar belanden ze op het stand en uiteindelijk in de zee. Daar vormen ze een gevaar voor zeedieren – zoals schildpadden – en vissen.

Ieder jaar belandt minstens acht miljoen ton plastic in de oceanen. Wereldwijd kost zwerfvuil en plastic in het water aan zeker een miljoen zeevogels en 100.000 zeedieren het leven.

2 Responses to Donoussa doet wegwerpplastic in de ban

  1. […] Donoussa doet wegwerpplastic in de ban […]

  2. […] Dounoussa doet wegwerpplastic in de ban […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: