Gelauwerde fotograaf Yannis Behrakis overleden

De Griekse fotojournalist Yannis Behrakis is op 58-jarige leeftijd overleden. Hij leed al enige tijd aan kanker.

Behrakis, die in 1960 werd geboren in Athene, werkte sinds 1988 voor persbureau Reuters. Hij legde belangrijke gebeurtenissen vast over de hele wereld, waaronder de begrafenis van Ayatollah Khomeini in Iran, een zware aardbeving in Kasjmir, de Egyptische opstand van 2011 en diverse internationale sportevenementen.

Behrakis riskeerde vaak zijn leven om een stem te bieden aan de stemlozen in oorlogsconflicten. Hij deed verslag uit conflictgebieden als Afghanistan, Libanon, Libië, Kroatië, Bosnië, Kosovo, Tsjetsjenië, Oekraïne en Syrië. In 2000 overleefde hij een hinderlaag in Sierra Leone, waarbij de Amerikaanse verslaggever Kurt Schork en de Spaanse cameraman Miguel Gil Moreno de Mora van Associated Press Television omkwamen. Behrakis raakte bij de aanval gewond.

In 2008 en 2009 was hij hoofdfotograaf van Reuters voor Israël en de Palestijnse gebieden. In 2010 keerde Behrakis, die terug naar Griekenland om verslag te doen van de financiële en economische crisis.

Samen met twee andere Griekse fotografen die werken voor persbureau Reuters won Behrakis in 2016 de Pulitzer Prize in de categorie Breaking News-fotografie. Ze kregen de prijs voor het in beeld brengen van de tocht van Syrische vluchtelingen ‘over onzekere grenzen naar onbekende bestemmingen’.

Behrakis werd in 2015 uitgeroepen tot The Guardian Fotograaf van het jaar. Hij kreeg die onderscheiding voor zijn verslaggeving over de twee grootste verhalen van dat jaar: de Europese vluchtelingencrisis en de financiële malaise in Griekenland.

  • Interview met Behrakis:

2 Responses to Gelauwerde fotograaf Yannis Behrakis overleden

  1. […] Gelauwerde fotograaf Yannis Behrakis (58) overleden […]

  2. […] Gelauwerde fotograaf Yannis Behrakis (58) […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: