Acteur Phaedon Georgitsis (80) overleden

De bekende Griekse acteur Phaedon Georgitsis is op 80-jarige leeftijd overleden in Athene. Hij leed al enkele jaren aan kanker.

Georgitsis werd op 21 januari 1939 geboren in Nea Smyrni, een voorstad van Athene. Al op jonge leeftijd heeft hij belangstelling voor films. Tegen de zin van zijn vader, een marineofficier die wilde dat hij een militaire carrière zou najagen, schreef Phaedon zich in op de beroemde Karolos Koun Drama School.

De acteercarrière van Georgitsis begon op het toneel, maar al snel kreeg hij ook filmrollen aangeboden. In 1960 maakte hij zijn filmdebuut in ‘Ποτέ την Κυριακή’ (Never on Sunday) van Jules Dassin. Twee jaar later had hij ook een rol in de film ‘Pheadra’ van dezelfde regisseur.

In de jaren 60 en 70 speelde Georgitsis speelde in meer dan 40 films, drama’s en komedies, waarvan er 13 werden geproduceerd door de toonaangevende Griekse studio Finos Film. Enkele populaire films waarin hij speelde waren ‘Τα κόκκινα φανάρια’ (De rode lantaarns, 1963),  Μια κυρία στα μπουζούκια  (Een dame in de bouzoukia, 1968) en ‘Γοργόνες και μάγκες’ (Zeemeerminnen en macho’s, 1968). Georgitsis speelde ook in veel Griekse toneelstukken en in de jaren 90 verscheen hij in de enkele populaire Griekse tv-series.

Georgitsis, die ook wel de ‘Griekse James Dean’ werd genoemd, bracht met zijn felblauwe ogen de harten van miljoenen Griekse vrouwen op hol.

Nadat hij een punt zette achter zijn loopbaan als acteur opende hij een theater in Koropi, ten oosten van Athene, waar hij ook een kleine theatergroep leidde samen met zijn vrouw.

3 Responses to Acteur Phaedon Georgitsis (80) overleden

  1. […] Acteur Phaedon Georgitsis (80) overleden […]

  2. […] Acteur Phaedon Georgitsis (80) […]

  3. […] De vooraanstaande Griekse theaterregisseur stond bekend om zijn levendige enscenering van oude Griekse toneelstukken. Ook was zijn theater verantwoordelijk voor het opleiden van de gouden generatie Griekse filmacteurs. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: