Op Tsiknopempti begint het Griekse carnaval

Je kan er vandaag bijna niet omheen in Griekenland: de geur van geroosterd vlees. Het is Tsiknopempti, ‘rokerige donderdag’. Dat betekent niet alleen ladingen vlees op de barbecue, maar ook het begin van het Griekse carnavalsseizoen.

De naam Τσικνοπέμπτη is een samenstelling van de woorden τσίκνα, wat in het Grieks de geur van geroosterd vlees betekent, en Πέμπτη (donderdag).

Er gaan vandaag bergen souvlakia, païdakia en brizoles op de grill, uiteraard vergezeld van wijn, muziek en goed gezelschap. Nu kan het nog, want op de maandag na carnaval (Kathari Deftera,  Schone Maandag) begint de vastenperiode die tot Pasen duurt.

Het Griekse woord voor carnaval is Apokries, wat letterlijk ‘afscheid van het vlees’ betekent.  Het Griekse carnaval duurt maar liefst drie weken. Tsiknopempti is het hoogtepunt van de ‘vleesweek’ (kreatini), de tweede week van de carnavalsperiode. Voordat de 40-daagse vastenperiode begint is er volgende week nog een ‘kaasweek’ (tyrini), waarin vooral zuivel op het menu staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: