EU: ‘Griekenland loopt achter met hervormingen’

Griekenland loopt achter met het doorvoeren van diverse hervormingen die als voorwaarde zijn gesteld voor schuldverlichting. Voor 11 maart moet Athene nog een aantal belangrijke stappen zetten, zegt de EU.

Het gaat onder meer om de verlenging van de termijn waarin er geen beslag kan gelegd worden op het huis van gezinnen die problemen hebben met het afbetalen van de hypotheek, en de privatisering van de elektriciteitsmaatschappij PPC.

“Er zijn belangrijke stappen vooruit gezet, maar meer is nodig. Onnodig te zeggen dat dit in het belang van Griekenland zelf is”, aldus EU-commissaris Pierre Moscovici. Hij maant Griekenland om afgesproken hervormingen door te voeren voor de eerstvolgende vergadering van de Eurogroep op 11 maart. Anders dreigt Griekenland 750 miljoen euro mis te lopen.

Die uitkering komt voort uit een afspraak uit 2012, toen een Grieks bankroet dreigde. De 4,8 miljard euro winst die eurolanden hebben gemaakt met het opkopen van Griekse staatsobligaties worden tot medio 2022 ieder half jaar naar Athene overgemaakt om de schuldenlast mee te verlichten. De Eurogroep, die op 11 maart bijeen komt, beslist of het geld daadwerkelijk wordt gestort.

In augustus vorig jaar kwam er formeel een einde aan het laatste steunprogramma van de eurolanden en het IMF. Griekenland moet na acht jaar weer financieel op eigen benen staan, maar blijft voorlopig wel onder verscherpt toezicht staan. Vier keer per jaar worden de Griekse financiën doorgelicht en Athene moet tot 2060 een primair begrotingsoverschot houden van gemiddeld 2,2 procent.

De zorgen over Griekenland zijn nog niet voorbij. Naast de hoogste staatsschuld in de EU (180 procent van het bbp) zijn onder meer ook de vele slechte leningen op de bankbalansen en de hoge werkloosheid hoofdpijnpunten.

2 Responses to EU: ‘Griekenland loopt achter met hervormingen’

  1. […] EU: ‘Griekenland loopt achter met hervormingen’ […]

  2. […] Eurogroep meent dat Griekenland een aantal afgesproken hervormingsmaatregelen niet op tijd heeft doorgevoerd. Een wet die wanbetalers sinds 2010 beschermt tegen gedwongen huisuitzettingen door hun bank is […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: