Spinalonga genomineerd voor Werelderfgoedlijst

Het Griekse ministerie van Cultuur heeft het fort van Spinalonga officieel voorgedragen voor opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Centrale Archeologische Raad van Griekenland gaf vorig jaar al groen licht voor het plan van de overheid.

Spinalonga ligt voor de noordoostkust van Kreta in de Golf van Elounda, in de prefectuur Lasithi. Het eiland is gemakkelijk te bereiken vanaf Plaka, Elounda en Agios Nikolaos. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie, maar tussen 1903 en 1957 was Spinalonga in gebruik als leprakolonie.

Het eiland figureerde in de Britse tv-serie Who Pays the Ferryman? en het populaire boek Het Eiland van Victoria Hislop (dat werd bewerkt tot de tv-serie To Nisi) speelde zich gedeeltelijk af op Spinalonga.

Sinds 1976 is al diverse keren geprobeerd om het eiland met het indrukwekkende 16e-eeuwse Venetiaanse fort op de lijst te krijgen. “Als het lukt, is Spinalonga de eerste site op Kreta die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat”, aldus Maria Andreadaki-Vlazaki, secretaris-generaal van het Cultuurministerie. De VN-organisatie neemt waarschijnlijk in 2020 een besluit.

Op de UNESCO-lijst met werelderfgoed staan 18 Griekse monumenten, waaronder de Acropolis in Athene, de vestingstad Mystras, de heilige berg Athos, de middeleeuwse stad Rhodos en Meteora. De laatste Griekse vermelding op de UNESCO-werelderfgoedlijst was de archeologische vindplaats van Philippi in Noord-Griekenland in 2016.

 

One Response to Spinalonga genomineerd voor Werelderfgoedlijst

  1. […] Spinalonga genomineerd voor Werelderfgoedlijst […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: