Bisschop Amvrosios veroordeeld om homohaat

De rechtbank in Aigio heeft bisschop Amvrosios van Kalavryta schuldig bevonden aan het aanzetten tot haat tegenover homo’s, aanzetten tot geweld en misbruik van het kerkelijk ambt. De zaak was aangespannen door mensenrechtengroepen.

De 79-jarige Amvrosios werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zeven maanden. De officier van justitie had eerder gepleit voor zijn onschuld. Het is de eerste keer dat een vertegenwoordiger van de invloedrijke orthodoxe kerk in Griekenland zich voor de rechter moet verantwoorden.

Spugen op homo’s

In 2015 noemde Amvrosios homoseksuelen ‘freaks van de natuur’ en spoorde hij mensen aan ‘op homo’s te spugen en ze zwart te maken’ omdat ze ‘psychologisch en spiritueel niet gezond zijn’. “Kom niet in de buurt! Luister niet naar ze! Vertrouw hen niet! Zij zijn de verdoemden in de samenleving!”, luidde het commentaar van Amvrosios op een parlementair debat over een wet die geregistreerd partnerschap voor LHBT-stellen mogelijk maakt.

Tijdens het proces verklaarde Amvrosios dat hij deze dingen nooit tegen homoseksuelen zelf had gezegd. Volgens de bisschop waren zijn opmerkingen gericht tegen de politici die voor het wetsvoorstel hadden gestemd. De Grieks-Orthodoxe kerk is fel tegen deze partnerwet omdat homoseksuelen de traditionele gezinswaarden zouden ondermijnen.

Veel spijt van zijn homofobe rant had Amvrosios niet, want in de rechtbank verklaarde de bisschop: “Als ik een pistool had en de wet het zou toestaan, zou ik het tegen hen gebruiken.”

Omstreden

Bisschop Amvrosios van Kalavryta is niet onomstreden. Hij staat ook wel bekend als de ‘nazi-bisschop’, omdat hij regelmatig in het openbaar verschijnt aan de zijde van de leiders van de extreemrechtse Gouden Dageraad en zijn steun voor de partij uitspreekt.

Vorig jaar zei hij dat de verwoestende bosbranden bij Mati de schuld waren van premier Tsipras, omdat die een atheïst is. “De atheïsten van Syriza zijn de oorzaak van deze ramp. Hun atheïsme wekt de toorn van God!”, schreef de bisschop op zijn website. Andere orthodoxe geestelijken veroordeelden die uitspraken meteen.

3 Responses to Bisschop Amvrosios veroordeeld om homohaat

  1. Dees schreef:

    Dat deze man dan juist de bisschop van het dorp Kalavryta is, het dorp met een verschrikkelijk gruwelijk verleden tijdens de WOII, hij zou zich moeten schamen en nadenken welke verantwoordelijkheid hij heeft.

  2. […] Bisschop Amvrosios veroordeeld om homohaat […]

  3. […] januari werd Amvrosios veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zeven maanden vanwege het aanzetten tot haat tegenover homo’s, aanzetten tot geweld en […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.