Massaal protest tegen Prespes-akkoord

In Athene zijn duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het Prespes-akkooord, de deal over de naamsverandering van buurland Macedonië. Volgens de politie waren er naar schatting 60.000 betogers op de been in het centrum van de hoofdstad. Sommige Griekse media spreken van meer dan 100.000 betogers.

In het Prespes-akkoord werd in juni 2018 afgesproken dat de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië (FYROM) voortaan de Republiek Noord-Macedonië zal heten. Vorige week stemde het parlement van Macedonië in met de grondwetswijziging waarmee de naam van het land gewijzigd kan worden. Het Griekse parlement zal er waarschijnlijk komende week over stemmen.

In Griekenland is veel verzet tegen de nieuwe naam van het buurland, omdat daarin nog steeds de naam Macedonië voorkomt. Veel Grieken vinden dat die naam vanuit historisch oogpunt bij hun land hoort. Afgelopen week stapte Defensieminister Panos Kammenos op uit onvrede over het Prespes-akkoord, waardoor de regeringscoalitie van premier Tsipras de meerderheid in het parlement kwijtraakte.

44 gewonden

Het protest van vandaag liep uit op ongeregeldheden. Demonstranten raakten slaags met de politie en gooiden met stenen, verf en brandbommen. De politie zette traangas in, niet alleen tegen relschoppers maar ook tegen vreedzame betogers – waaronder ouderen en kinderen. In totaal vielen er 44 gewonden, 8 mensen moesten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis. Er zouden ook 25 agenten gewond zijn geraakt bij de rellen.

Fotojournalist Kostis Dadamis werd op het Syntagmaplein aangevallen door een groep aanhangers van de extreem-rechtse Gouden Dageraad, die daarna zijn camera’s stalen. De fotograaf moest met hoofdletsel naar het ziekenhuis. Ook een cameraman van de publieke omroep ERT en een verslaggever van het commerciële SKAI TV raakten gewond bij een aanval.

Premier Tsipras veroordeelde de rellen en hield ‘extremistische elementen en leden van Gouden Dageraad’ verantwoordelijk. Relschoppers probeerden om het parlementsgebouw binnen te dringen. “Ze hebben politieagenten aangevallen met stukken hout en wapenstokken, en tientallen gewonden het ziekenhuis in geslagen”, zegt de premier in een verklaring.

De demonstranten zeggen dat de ongeregeldheden in scène werden gezet om de vreedzame betogers uiteen te drijven. De politie heeft 12 mensen aangehouden, waarvan er 7 vastzitten. Onder hen zijn twee Turkse staatsburgers en een Duitse vrouw.

Open brief Theodorakis
In een open brief in de Griekse krant Ta Nea riep Mikis Theodorakis de Griekse parlementariërs gisteren op om tegen het Prespes-akkoord te stemmen. Hij deed een beroep op alle 300 parlementsleden om ‘deze misdaad tegen Griekenland’ niet te steunen. Hij zei dat het akkoord Griekenland onomkeerbare schade zal toebrengen.

Theodorakis is is er fel op tegen om het slepende Macedonische naamconflict op te lossen door een samengestelde naam te accepteren waarin ‘Macedonië’ voorkomt. In zijn brief schrijft hij dat het Griekse volk geen enkele regering heeft gemachtigd om dit probleem naar eigen goeddunken op te lossen. Hij oppert dat er een referendum over de kwestie moet worden gehouden.

Griekenland en Macedonië hebben al sinds 1991 ruzie over de naam van de voormalige Joegoslavische deelstaat Macedonië. Volgens de Grieken impliceert de gekozen naam van het buurland een territoriale claim op hun noordelijke provincie met dezelfde naam en de bijbehorende historie.

2 Responses to Massaal protest tegen Prespes-akkoord

  1. […] Massaal protest tegen Prespes-akkoord […]

  2. […] akkoord over de naamkwestie ligt gevoelig bij een groot deel van de bevolking in beide landen. Voorafgaand aan zijn bezoek aan Skopje liet […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: