De traditionele stapelmuren die (onder andere) in Griekenland te vinden zijn, krijgen een plaats op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Dat heeft een speciaal comité van de VN-organisatie besloten tijdens een bijeenkomst op Mauritius.
Het Griekse ministerie van Cultuur diende de kandidatuur in, samen met zeven andere landen (Kroatië, Cyprus, Frankrijk, Italië, Slovenië, Spanje en Zwitserland) waar de bouwtechniek nog wordt gebruikt. Volgens het ministerie zijn de muren een ‘symbool van de historische relatie tussen de mens en zijn omgeving’. De stapelmuren worden altijd gemaakt in perfecte harmonie met de omgeving.
De kunst van het bouwen van stapelmuren wordt nog steeds beoefend door boeren en professionele steenhouwers. De kennis wordt traditioneel van generatie op generatie doorgegeven.
Bouwen zonder metselwerk
Een stapelmuur is een muur die is opgebouwd uit ‘droge’ stenen – dus zonder het gebruik van cement of mortel. Door de speciale bouwtechniek, die al in de prehistorie werd toegepast, zijn de stapelmuren toch heel stabiel. De muren dienen niet alleen als erfscheidingen of keermuren, maar ook als terrassystemen voor landbouw en constructies voor irrigatie.
De muren spelen een vitale rol bij het voorkomen van aardverschuivingen, overstromingen en lawines en bij het bestrijden van erosie en verwoestijning van het land. Ook dragen ze bij aan het verbeteren van biodiversiteit, omdat tussen de stenen insecten en andere dieren leven.
Grieks cultureel erfgoed
In totaal werden tijdens de 13e zitting van de UNESCO 31 tradities toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Jamaicaanse reggaemuziek, de traditionele Koreaanse worstelsport Ssirum/Ssireum en Sloveens kantkloswerk zijn enkele voorbeelden.
Vorig jaar werd rebetiko-muziek opgenomen op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. De Momoeria (een oude traditie uit het departement Kozani in Noord-Griekenland), het mediterrane dieet, de traditionele productie van mastiek op Chios en de beeldhouwkunst van Tinos stonden al op deze lijst.
- De UNESCO-lijst met immaterieel cultureel erfgoed
- De kunst van het maken van stapelmuren:
[…] Traditionele stapelmuren op culturele erfgoedlijst […]
[…] Traditionele stapelmuren op culturele erfgoedlijst […]
[…] jaar werden de traditionele stapelmuren opgenomen op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. De rebetiko, de Momoeria (een oude […]
[…] cultureel erfgoed staan, zijn onder meer het mediterrane dieet, de mastiek van Chios, de kunst van stapelmuren, de rebetiko en de wijnbouw op Santorini. Sommige van deze tradities staan ook de cultureel […]