Varoufakis kandidaat voor Europees Parlement

Yanis Varoufakis wil namens Duitsland een zetel in het Europees Parlement veroveren. Hij maakte dat bekend na een partijconferentie van DiEM25 in Berlijn. “Ik accepteer deze nominatie omdat het de nieuwe transnationale politiek verbeeldt die we nu nodig hebben in Europa”, aldus de voormalig Grieks minister van Financiën.

Varoufakis zegt dat hij voldoet aan de voorwaarden voor kandidatuur in Duitsland, aangezien hij een EU-burger is met een woonadres in het land. Hij gaat de komende maanden campagne voeren in Duitsland, Griekenland en andere EU-landen onder het motto ‘Europese lente’. Er moet volgens hem “een eind komen aan de giftige mythe dat er een strijd is tussen Noord en Zuid, Oost en West.”

Naast Varoufakis staan ook kandidaten uit Oostenrijk en Kroatië aan de top van de lijst. De verkiezingen voor het nieuwe Europese Parlement worden van 23 tot en met 26 mei 2019 gehouden.

De 57-jarige econoom lanceerde zijn pan-Europese democratische beweging DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025) in februari 2016. De beweging heeft volgens Varoufakis slechts één simpel, maar radicaal idee: Europa democratiseren. Ook richt DiEM25 zich tegen een nationalistisch en versplinterd Europa.

Varoufakis was van januari tot juli 2015 minister van Financiën van Griekenland. Een dag na het referendum van 5 juli stapte hij op. Varoufakis was fel tegenstander van de harde voorwaarden van het nieuwe Europese reddingspakket voor Griekenland en uitte regelmatig felle kritiek op de Eurogroep.

3 Responses to Varoufakis kandidaat voor Europees Parlement

  1. Frans schreef:

    If you can’t beat them, join them. It is the alternative way, but it won’t work

  2. Martijn schreef:

    Pak je motorfiets, ga wat leuks doen, maar bemoei je niet met serieus bedoelde politiek.

  3. […] Varoufakis kandidaat voor Europees Parlement […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: