Calliope Tsoupaki nieuwe Componist des Vaderlands

Foto: Michiel van Nieuwkerk

Calliope Tsoupaki is de nieuwe Componist des Vaderlands. Twee jaar lang is zij het boegbeeld van de nieuwe Nederlandse muziek. Tsoupaki neemt het stokje over van Mayke Nas.

Calliope Tsoupaki werd in 1963 geboren in Piraeus en emigreerde in 1988 naar Nederland om compositie te studeren bij haar idool Louis Andriessen. Ze groeide uit tot een van de meest spraakmakende componisten in ons land. Tsoupaki heeft een geheel eigen stijl en gebruikt elementen uit oude én hedendaagse muziek en de muziek van Griekenland en het Midden-Oosten.

Als Componist des Vaderlands ziet ze het als haar belangrijkste taak om het ambacht van componist beter zichtbaar te maken voor een breed publiek. “We werken niet in onszelf gekeerd in een achterkamertje. We zijn mensen van vlees en bloed. We hebben een ambacht dat al eeuwen bestaat en zal blijven bestaan”, zegt ze in een persbericht. Via sociale media en de website van Componist des Vaderlands wil Tsoupaki het publiek geregeld laten meekijken als ze een nieuw stuk componeert.

De komende twee jaar schrijft ze ook een reeks nieuwe composities voor evenementen buiten de concertzaal en zal ze met nieuwe werken ook snel gaan inspelen op landelijke gebeurtenissen: “Muziek zegt iets over de mens wat op een andere manier niet gezegd kan worden. Het opent een poort naar een wereld waarvan je niet wist dat hij bestond. Dat ga ik als Componist des Vaderlands uitdragen, even dienstbaar als een bouwvakker of vuilnisman.”

Tsoupaki heeft ervaring met het inspelen op de actualiteit. In 2010 componeerde ze binnen een dag na zijn overlijden de 1-minuut-opera ‘Vesuvius 1927’ als hommage aan de schrijver Harry Mulisch. Het eerbetoon was te zien bij De Wereld Draait Door.

Op zondag 25 november wordt Tsoupaki geïnstalleerd als Componist des Vaderlands tijdens de live-uitzending van Podium Witteman. Het programma is om 18.00 uur te zien op NPO2.

De minuut: Mini-opera ‘Vesuvius 1927’:

One Response to Calliope Tsoupaki nieuwe Componist des Vaderlands

  1. […] Calliope Tsoupaki nieuwe Componist des Vaderlands […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: