Besteedbaar inkomen met 42 procent gedaald

Tussen 2009 en 2014 is het gemiddelde besteedbare inkomen van Griekse huishoudens gedaald met 42 procent (of 513 euro). Dat blijkt uit een enquête van de non-profit denktank diaNEOsis.

De organisatie heeft de impact van de financiële en economische crisis in kaart gebracht, op basis van inkomen, leeftijd, geslacht en beroepsgroep.

Uit het onderzoek blijkt dat de beroepsbevolking zwaarder werd getroffen door de de daling van inkomen en levensstandaard dan gepensioneerden. Werknemers zagen hun inkomen met 38,6 procent afnemen, bij zelfstandigen was dat 40,3 procent en bij gepensioneerden 32,5 procent.

Ook jongeren en hogeropgeleiden zijn zwaarder getroffen door de crisis. Mensen in de leeftijdscategorie 18-29 jaar zagen hun inkomen dalen met 44,8 procent, 65-plussers ondervonden een daling van 33,5 procent. Mensen met een universitair diploma hadden gemiddeld 45,1 procent minder inkomsten, tegenover een daling van 37,5 procent voor mensen met een middelbare schoolopleiding of lager.

Het inkomen van vrouwen daalde 1 procentpunt minder dan die van mannen. Gezinnen met een of twee kinderen leverden meer in dan gezinnen met meer kinderen of gezinnen zonder kinderen.

diaNEOsis is een onafhankelijk instituut dat zich bezighoudt met academisch onderzoek, open data onderzoek, beleidsadviezen en onderzoeksjournalistiek.

2 Responses to Besteedbaar inkomen met 42 procent gedaald

  1. Met dank aan de vrienden van de EU….

  2. […] Besteedbaar inkomen Grieken met 42 procent gedaald […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: