Google eert Griekse computerwetenschapper

Op de startpagina van zoekmachine Google prijkt vandaag een speciale doodle ter ere van de 82e geboortedag van de Griekse computerwetenschapper Michael Dertouzos (1936-2001). Hij werd in 1936 geboren in Athene als zoon van een concertpianiste en een admiraal in de Griekse marine.

Dertouzos was van 1974 tot 2001 professor op de afdelingen Elektrotechniek en Computerwetenschappen op het Massachusetts Institute of Technology (MIT), een van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld. Ook was hij directeur van de MIT Laboratorium voor Computerwetenschappen, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een bloeiend onderzoekscentrum voor innovaties.

Dertouzos zag al heel vroeg in dat computergebruik een grote invloed zou gaan hebben op het dagelijks leven. Samen met zijn MIT-collega, onderzoeker Nicholas Negroponte, was hij een van de pioniers op vele technologische gebieden, waaronder het internet.

Geloof in technologie

Al in 1980 schreef Dertouzos over The Information Marketplace, een concept dat hij verder uitwerkte in zijn boek ‘What Will Be: How the New World of Information Will Change Our Lives‘ uit 1997. “Als we de hype weghalen, komt een eenvoudig, helder en onvermijdelijk beeld naar voren: een informatiemarktplaats waar mensen en hun computers informatie- en informatiewerk zullen kopen, verkopen en vrijelijk uitwisselen”, aldus Dertouzos.

Hij legde nadruk op het belang van het brengen van ‘technologie in ons leven, en niet andersom’. Met het Oxygen-project uit 1999 (een samenwerking met het kunstmatige intelligentielab van MIT) wilde Dertouzos van computers ‘net zo’n vanzelfsprekend onderdeel maken van onze omgeving als de lucht die we inademen’.

Het geloof van Dertouzos in technologie lag altijd verankerd in zijn verlangen om het volledige potentieel van de mensheid te benutten.’ Dat wordt ook weerspiegeld in de titel van zijn laatste boek: ‘The Unfinished Revolution: Human-Centered Computers and What They Can Do For Us’ uit 2001.

Griekse doodles

Sinds 1998 past Google het logo regelmatig aan met verrassende doodles ter ere van feestdagen, jubilea en beroemde kunstenaars, pioniers en wetenschappers. De zoekmachine maakte al speciale Griekse doodles voor onder anderen filmmaker Theo Angelopoulos, dichters Odysseas Elytis en Dionysios Solomos, actrice, zangeres en politica Melina Mercouri en operadiva Maria Callas.

4 Responses to Google eert Griekse computerwetenschapper

  1. […] Google eert Griekse computerwetenschapper […]

  2. […] Elytis en Dionysios Solomos, actrice en politica Melina Mercouri, operadiva Maria Callas  en computerwetenschapper Michael Dertouzos. Ook het Antikythera-mechanisme en de berg Olympus kregen een eigen […]

  3. […] Elytis en Dionysios Solomos, actrice en politica Melina Mercouri, operadiva Maria Callas  en computerwetenschapper Michael Dertouzos. Ook het Antikythera-mechanisme en de berg Olympus kregen een eigen […]

  4. […] politica Melina Mercouri en operadiva Maria Callas. Ook de berg Olympus,, computerwetenschapper Michael Dertouzos en de arts Georgios Papanikolaou kregen een eigen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: