Aardverschuivingen door beving Zakynthos

navagio_zakynthosDe zware aardbeving die Zakynthos gisternacht wakker schudde, heeft ook voor een nieuwe aardverschuiving gezorgd op Navagio Beach.

Dat concludeerde seismoloog Efthymios Lekkas, verbonden aan de universiteit van Athene, nadat hij per helikopter over het gebied was gevlogen. De zee bij het strand is van kleur veranderd door de stukken rots die door de aardverschuiving in het water belandden.

“De aardverschuivingen zijn erg groot”, zei Lekkas tegen de krant Imera Zakynthos. “Het is opvallend dat hele hellingen zijn losgekomen en in zee zijn gevallen. De kleur van de zee is veranderd in lichtblauw, wat aangeeft dat er in het gebied rond het scheepswrak grote aardverschuivingen zijn geweest.”

In september werden het strand met het beroemde scheepswrak en het uitkijkpunt boven de rots tijdelijk gesloten voor het publiek nadat een deel van de rotswand was ingestort. Bij die aardverschuiving raakten toen zeven toeristen licht gewond.

Myzithres

Ook bij het Myzithres-strand, met de twee indrukwekkende rotsen die uit de zee oprijzen, heeft de beving een aardverschuiving veroorzaakt. Volgens Ermis News zijn grote delen van de rotsen bij de vuurtoren van Keri in het zuidwesten van het eiland losgekomen. Op foto’s is goed te zien wat de gevolgen zijn van de beving.

Zakynthos werd op 26 oktober om 01.54 uur lokale tijd opgeschrikt door een zware aardbeving met een kracht van 6.8 op de Schaal van Richter. Daarna volgde een reeks sterke naschokken, die nog altijd aanhoudt. Er zijn bij de beving geen slachtoffers gevallen en de schade op het eiland is beperkt.

De gebouwen op Zakynthos zijn gebouwd onder strenge voorwaarden nadat een zware aardbeving in 1953 meer dan 90% van het eiland verwoestte.

7 Responses to Aardverschuivingen door beving Zakynthos

  1. […] Aardverschuivingen door beving Zakynthos […]

  2. […] van het Geodynamische Instituut in Athene. De zware aardbeving van vijf dagen geleden heeft ook aardverschuivingen veroorzaakt op Navagio Beach en bij het Myzithres-strand, met de twee indrukwekkende rotsen die uit de zee […]

  3. […] Aardverschuivingen door beving Zakynthos […]

  4. […] Aardverschuivingen door beving Zakynthos […]

  5. […] De baai en het strand zijn voorlopig verboden gebied, omdat er mogelijk gevaar bestaat voor nieuwe aardverschuivingen. In september vorig jaar stortte een deel van de rotswand bij het strand in. Daarbij raakten zeven mensen gewond. Het strand en het uitkijkpunt bovenaan de 200 meter hoge klif werden toen tijdelijk afgesloten. Ook de zware aardbeving die Zakynthos in oktober 2018 opschrikte veroorzaakte ook aardverschuivingen op Navagio Beach. […]

  6. […] de rotswand naar beneden kwam. Een zware aardbeving in oktober van dat zelfde jaar zorgde voor een nieuwe aardverschuiving bij het […]

  7. […] In september 2018 vond op Navagio Beach een aardverschuiving plaats, waarbij een deel van de rotswand bij het strand instortte en zeven toeristen (licht) gewond raakten. Een zware aardbeving in oktober van dat zelfde jaar zorgde voor een nieuwe aardverschuiving. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: