Anarchisten vallen Canadese ambassade aan

De Canadese ambassade in Athene is vanmorgen vroeg aangevallen door leden van het anarchistische collectief Rouvikonas (Rubicon). De groepering heeft in een verklaring op internet de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Tien gemaskerde mannen vielen vanmorgen om 06.10 uur het ambassadegebouw in de rustige noordelijke buitenwijk Halandri aan. Ze bewerkten de voorkant van het gebouw met mokers en bekladden de gevel met rode en zwarte verf. De aanval werd door de daders ook vastgelegd op video. Volgens de politie is de ingang van de ambassade zwaar beschadigd, maar raakte niemand gewond.

In een verklaring op de website Indymedia laat de groepering weten dat het protest gericht was tegen de steun die de Canadese overheid geeft aan de activiteiten van Eldorado Gold – een Canadees mijnbouwbedrijf dat investeert in de Skouries-mijn in Noord-Griekenland. Tegen de mijnbouwactiviteiten van Eldorado Gold in Skouries bestaat al jaren veel verzet. Bewoners van de regio vrezen dat er onherstelbare schade aan het milieu ontstaat door het zoeken naar goud en koper.

Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanval op de ambassade scherp veroordeeld. De actie zal ‘de banden van duurzame vriendschap’ met Canada niet schaden, zegt de regering in een verklaring. Rouvikonas, dat voor het eerst van zich liet horen in 2015, heeft vaker soortgelijke acties uitgevoerd. Onder andere de ambassades van Iran, Israël en Saoedi-Arabië, kantoren van buitenlandse bedrijven, Griekse overheidsdiensten en financiële instellingen waren het doelwit.

De naam Rouvikonas is afgeleid van de uitdrukking ‘de Rubicon oversteken’ (een daad stellen die niet meer herroepen kan worden). Die uitdrukking verwijst naar Julius Caesar die in 49 voor Christus met zijn leger de grensrivier Rubicon in het noorden van Italië overstak. Dit werd beschouwd als een daad van verraad en een oorlogsverklaring aan de Romeinse Senaat.

One Response to Anarchisten vallen Canadese ambassade aan

  1. […] Anarchisten vallen Canadese ambassade aan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: