Prijs stookolie met 20 procent gestegen

De prijs van stookolie in Griekenland ligt deze winter 20,7 procent hoger dan een jaar geleden. De gemiddelde prijs is dit jaar 1,15 euro per liter.

Oliekachels zijn in Griekenland nog steeds de meest voorkomende vorm van verwarming. Een gemiddeld Grieks gezin moet nu 1150 euro neertellen voor 1000 liter stookolie om de koude wintermaanden door te komen. In oktober 2017 betaalden ze nog 950 euro voor diezelfde hoeveelheid.

Volgens deskundigen is de prijsverhoging te wijten aan de hoge internationale olieprijs van meer dan 80 dollar per vat. Ook de belasting die de Griekse overheid heft op stookolie (48 procent van de verkoopprijs) is debet aan de hoge olieprijs.

Op 15 oktober is de officiële verkoopperiode voor stookolie begonnen, maar bij de handelaren zijn nog nauwelijks bestellingen binnengekomen. Veel consumenten zeggen dat ze wachten met het plaatsen van orders omdat ze hopen dat de prijzen nog zullen dalen. Ook wachten ze of de regering komt met een ‘stookolietoeslag’ voor huishoudens met een laag inkomen.

In de periode 2008 – 2017 (tijdens de economische crisis) is de verkoop van stookolie in Griekenland met 62,4 procent gedaald. Veel huishoudens namen hun toevlucht tot alternatieve warmtebronnen, zoals houtkachels, open haarden of elektrische kachels.

Griekse winter

In 2016 maakte de de Nederlandse filmmaakster Ingeborg Jansen de documentaire ‘Griekse Winter’ over (broer en zus) Tasos en Evdokia Pafralides die in Thessaloniki klein tankstation runnen. In de winter leveren ze tevens stookolie aan een groot aantal flats en woningen in de stad. Door de crisis kunnen steeds minder Grieken zich de stookolie veroorloven. Iedere dag staan Tasos en Evdokia voor een dilemma: moeten ze stookolie weigeren aan klanten die het niet kunnen betalen?

3 Responses to Prijs stookolie met 20 procent gestegen

  1. Rob Alberts schreef:

    En nu maar afwachten of er een zachte winter komt.

    Meelevende groet,

  2. […] Prijs stookolie met 20 procent gestegen […]

  3. […] Prijs stookolie met 20 procent gestegen  […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: