Extreem weer verwacht in Griekenland

Griekenland maakt zich op voor extreem weer in de komende dagen. Naar verwachting bereikt een mediterrane orkaan met de naam ‘Zorbas’ vanavond de zuidelijke Ionische Zee. Dat meldt de meteorologische dienst van het Nationale Observatorium van Athene.

Behalve veel wind (mogelijk windkracht 12), wordt er ook extreem veel regen verwacht waardoor overstromingen kunnen ontstaan. Op sommige plekken kan lokaal meer dan 200 millimeter vallen. De afgelopen dagen bleven de meeste veerboten al in de havens liggen vanwege de zware storm ‘Xenophon’ die woedt in de Egeïsche Zee. Op diverse eilanden en in de regio Attica  blijven de scholen gesloten uit veiligheidsoverwegingen.

De mediterrane orkaan, die is ontstaan tussen Sicilië, Zuid-Italië en de Ionische Zee, verplaatst zich naar het oosten. Op zaterdag 29 september worden stormen en stortbuien verwacht in het zuiden van Griekenland – vooral op de Peloponnesos en Kreta. Daarna bereikt de storm de regio Attica, het eiland Evia en de Cycladen. Een dag later zijn waarschijnlijk de eilanden in de oostelijke Egeïsche Zee en mogelijk de Dodekanesos aan de beurt.

Een orkaan boven de Middellandse Zee of in het Middellandse Zeegebied wordt ook wel een medikaan (medicane) genoemd. Orkanen van dit type komen in het algemeen slechts één of twee keer per jaar voor. In Griekenland is het fenomeen nog zeldzamer, al wordt het nu het derde jaar op rij dat er een medikaan voorkomt. Vóór 2016 werd in Griekenland de laatste mediterrane orkaan geregistreerd in 1995.

  • Beelden van de storm Xenophon op het eiland Paros:

5 Responses to Extreem weer verwacht in Griekenland

  1. […] Bron: https://parakalo.wordpress.com/2018/09/27/extreem-weer-verwacht-in-griekenland/ […]

  2. […] Extreem weer verwacht in Griekenland […]

  3. […] Extreem weer verwacht in Griekenland […]

  4. […] Extreem weer verwacht in Griekenland […]

  5. […] Extreem weer verwacht in Griekenland […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: