Griekenland en VS praten over basis op Karpathos

Griekenland en de Verenigde Staten praten over de bouw van een militaire basis op Karpathos. Dat meldt de Griekse tv-zender ANT1.

De gesprekken zouden al in een vergevorderd stadium zijn volgens ANT1. De kwestie staat hoog op de agenda van Defensieminister Pavlos Kammenos tijdens zijn aanstaande bezoek aan Washington. Kammenos ontmoet daar zijn Amerikaanse collega James Matiss.

Als de militaire basis op Karpathos er inderdaad komt, dan zullen er F-22 Raptor gevechtsvliegtuigen en Patriot-raketten worden gestationeerd.

Vorige week lieten de VS al weten dat er grote interesse is om hun militaire aanwezigheid in Griekenland verder uit te breiden. Het zou dan gaan om meer toegang voor Amerikaanse vliegtuigen en schepen en gezamenlijke oefeningen. Generaal Joseph Dunford, de hoogste Amerikaanse militair, zei dat tijdens zijn bezoek aan Athene.

“Als je kijkt naar de geografische ligging, de huidige activiteiten in Libië en de huidige operaties in Syrië en mogelijke operaties in het oostelijke Middellandse Zeegebied, dan de zijn mogelijkheden hier van belang”, aldus Dunford.

Sinds dit voorjaar heeft het Amerikaanse leger ongewapende MQ-9 Reaper-drones gestationeerd op de Griekse luchtmachtbasis in Volos. Op de bases in Andravida en Souda staan Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. De strategische Souda-basis in West-Kreta, waar de VS een enorme militaire aanwezigheid hebben, is volgens Dunford ‘een cruciaal stuk infrastructuur in de regio’.

5 Responses to Griekenland en VS praten over basis op Karpathos

  1. Karel schreef:

    Andravida i.p.v. Andravia

  2. Karel schreef:

    Dacht ik al 🙂
    Overigens vliegen de Grieken op die basis nog met stokoude F4 Phantoms en die maken een enorm lawaai…

  3. […] Griekenland en VS praten over basis op Karpathos […]

  4. […] ontmoeting hebben Pompeo en Mitsotakis een akkoord ondertekend waarin staat dat de Verenigde Staten nauwer gaan samenwerken met Griekenland, vooral op militair vlak. “We beginnen aan een nieuw hoofdstuk in onze […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: