Nieuwe film Lanthimos wint twee prijzen in Venetië

The Favourite, de nieuwste film van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos, heeft op het 75e filmfestival van Venetië twee belangrijke prijzen in de wacht gesleept.

Lanthimos ontving de Grote Juryprijs – de Zilveren Leeuw – en de Engelse Olivia Colman won met haar rol als lesbische koningin Anne de Volpi Cup, de prijs voor beste actrice. Voorzitter van de jury was Guillermo del Toro.

De film is een absurdistische periode-komedie over twee rivalen die de strijden om de gunst van de koningin in achttiende-eeuws Engeland. De hechte relatie tussen Queen Anne (Olivia Colman) en Sarah Churchill (Rachel Weisz) wordt bedreigd door de komst van Sarah’s nicht, Abigail Masham (Emma Stone). Er ontstaat een bittere rivaliteit over de vraag wie de favoriet van de koningin is.

Lanthimos, een pionier op het gebied van de zogenaamde Griekse ‘weird wave’-cinema, wordt geroemd als een van de meest intrigerende Europese regisseurs van dit moment. Zijn vorige film, The Killing of a Sacred Deer, won vorig jaar op het filmfestival van Cannes de prijs voor het beste scenario.

Ook zijn andere films vielen in de prijzen. The Lobster (ook genomineerd voor een Oscar) won in 2015 de juryprijs in Cannes. In 2009 kreeg Lanthimos de Un certain regard award voor zijn film Dogtooth, die ook genomineerd werd voor een Oscar. Alps (2011) won in Venetië een award voor het beste scenario, de film viel ook in de prijzen op het filmfestival van Sydney.

De Nederlandse première van The Favourite staat gepland voor januari 2019.

Trailer van The Favourite:

4 Responses to Nieuwe film Lanthimos wint twee prijzen in Venetië

  1. […] Nieuwe film Lanthimos wint twee prijzen in Venetië […]

  2. […] september won de film ook twee belangrijke prijzen op het filmfestival van Venetië. Lanthimos ontving de Grote Juryprijs – de Zilveren Leeuw – en […]

  3. […] Favourite won vorig jaar al twee belangrijke prijzen op het Filmfestival van Venetië en het recordaantal van 10 prijzen bij de uitreiking van de […]

  4. […] Nieuwe film Lanthimos wint twee prijzen in Venetië […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: