Aardbeving in Centraal-Griekenland

Centraal-Griekenland is vanmorgen om 10.12 uur lokale tijd opgeschrikt door een aardbeving. Er zijn (nog) geen meldingen van gewonden. Wel heeft de beving kleine aardverschuivingen veroorzaakt in Drakotrypa en op het nationale wegennet in het gebied.

De aardbeving had een kracht van 5,2 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag volgens het Geodynamische Instituut in Athene ten westen van de steden Mouzaki en Karditsa, 17 kilometer ten zuidwesten van Trikala, op een diepte van 10 kilometer. Ongeveeer een uur later volgde een naschok met een magnitude van 3.2, later gevolgd door een naschok van 4.1 op de Schaal van Richter.

De beving werd niet alleen gevoeld in Centraal-Griekenland, maar ook in het noorden en westen van het land. Er zijn meldingen uit Katerini, Volos, Lamia, Kozani, Grevena, Veroia, Ioannina, Arta, Nafpaktos en zelfs uit Patras, 124 kilometer verderop. Ook op de Ionische eilanden Corfu en Kefalonia voelden mensen de beving. In sommige delen van Albanië en de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië.

“De helft van het land schudde,” aldus seismoloog Efthimios Lekkas op de Griekse zender SKAI. “Hoewel het gebied waar de beving plaatsvond geen ernstige seismische activiteit vertoont, kan er schade zijn aan oude huizen in de dorpen van Pindos die niet goed onderhouden zijn.”

Hoogleraar Geofysica aan de Universiteit van Thessaloniki Kostas Papazachos zei tegen newsit.gr dat de aardbeving een ‘beperkte intensiteit had voor het gebied’. De breuklijn die door het gebied loopt kan volgens Papazachos bevingen veroorzaken met een magnitude van maximaal 6 – 6.5 op de Schaal van Richter.

2 Responses to Aardbeving in Centraal-Griekenland

  1. Martijn schreef:

    Voor zover bekend gelukkig geen doden en gewonden, hopelijk geen schade.
    Seismische turbulentie is van alle tijden, maar lijkt toe te nemen. Beweging van tectonische platen, aardschollen, resulteert in sommige gebieden tot heftige reacties van de aard- en zeebodem. Vulkaan uitbarstingen, aardbevingen.
    Besef dat een flinterdunne aardschil, bevolkt door miljarden levenden, geregeerd wordt door de natuurlijke grillen van de immens hete vuurkern van onze aarde. Een wonder van ons nog voortdurend bestaan.
    Martijn.

  2. […] Aardbeving in Centraal-Griekenland […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: