Dorpen en klooster op Evia geëvacueerd om bosbrand

Twee dorpen  op het Griekse eiland Evia zijn vandaag uit voorzorg geëvacueerd, omdat in de omgeving een bosbrand woedde die door de harde wind werd aangewakkerd.

Het gaat om de dorpen Kontodespoti en Stavros – in het midden van het eiland -en het nabijgelegen klooster Panagia Gorgoepikoos. Het vuur verspreidde zich daarna in zuidelijke richting naar het dorp Psachna.  “Het vuur heeft het dorp omsingeld”, zei een inwoner van Kontodespoti tegen ANT1-tv. “Maar de huizen werden niet verbrand, misschien omdat we op 15 augustus Maria Hemelvaart vieren.”

De brand ontstond rond 15.20 uur lokale tijd in een bosrijk gebied dat zeer moeilijk bereikbaar was voor de brandweer. Aanvankelijk kon het vuur alleen vanuit de lucht worden bestreden. Om het vuur onder controle te krijgen zijn 62 brandweerwagens, 8 blusvliegtuigen en 5 helikopters ingezet. De brandweer krijgt hulp uit Centraal-Griekenland, Epirus, Macedonië en Thessalië.

Het verkeer tussen de Chalkida-snelweg en Noord-Evia is is stilgelegd, vanwege de rook is er slecht zicht in het gebied. Er zijn tot dusver geen meldingen van slachtoffers. Premier Alexis Tsipras zou voortdurend op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op Evia.

De civiele beschermingsdienst waarschuwt dat er voor morgen een zeer hoog (categorie vier) risico op bosbranden is in de regio Attica en het eiland Evia.

Drie weken geleden kwamen bij een verwoestende bosbrand in Oost-Attica 94 mensen om het leven. De autoriteiten kregen veel kritiek over de manier waarop gehandeld tijdens de branden. De oppositie verweet de regering te hebben gefaald bij het beschermen van levens.

Uit verschillende rapporten blijkt dat er grote fouten zijn gemaakt en inmiddels hebben nabestaanden een eerste rechtszaak tegen de autoriteiten aangespannen. Premier Tsipras heeft inmiddels maatregelen aangekondigd.

Update 13/08: De brand zou volgens de brandweer op Evia inmiddels onder controle zijn,

Ben je in Griekenland en zie je ergens een (beginnende) bosbrand, bel dan direct met het alarmnummer 199

2 Responses to Dorpen en klooster op Evia geëvacueerd om bosbrand

  1. […] Dorpen en klooster op Evia geëvacueerd om bosbrand […]

  2. […] pyromaan werd op heterdaad betrapt. Hij wordt ook verdacht van het aansteken van de felle bosbrand die eerder deze maand woedde op het eiland en waardoor de dorpen Kontodespoti en Stavros en het nabijgelegen klooster Panagia Gorgoepikoos uit […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: