Tsipras neemt ‘politieke verantwoordelijkheid’ voor bosbranden

Premier Tsipras heeft gezegd dat hij volledig politiek verantwoordelijk is voor de bosbranden bij Mati waarbij deze week zeker 88 doden zijn gevallen. Een onbekend aantal personen wordt nog vermist.

“De doden kunnen niet praten, maar het minste wat we in hun nagedachtenis kunnen doen, is respect tonen voor de waarheid. Ik wil de volledige politieke verantwoordelijkheid nemen voor de tragedie”, zei Tsipras aan het begin van een spoedvergadering.

“Regering heeft gefaald”

De premier ging door het stof nadat de oppositie felle kritiek had geuit.  “Waarom hebben ze de mensen niet beschermd door tijdig het klaarliggende plan uit te voeren voor een gecoördineerde evacuatie in bedreigde gebieden?”, vroeg Pasok-leider Fofi Gennimata zich af. Nea Dimokratia-woordvoerster Maria Spyraki verweet de regering te hebben gefaald bij het beschermen van mensenlevens en eigendommen.

Ook overlevenden hebben kritiek geuit. “Ze hebben ons alleen gelaten om te branden als muizen”, zei een vrouw uit de verwoeste kustplaats Mati. “Niemand kwam hier om excuses of zijn ontslag aan te bieden. Niemand.”

Tsipras zei ook dat hij snel een nationaal plan opstelt om overtredingen van de bouwvoorschriften aan te pakken. “Niemand kan achterover leunen en wachten tot de volgende tragedie zich voordoet.” In het rampgebied stonden veel huizen die zonder vergunning zijn gebouwd. Veel huizen zijn onveilig, staan te dicht bij elkaar en bevinden zich in bosrijk gebied zonder goede vluchtwegen.

Boosheid

Vier dagen na de dodelijke bosbranden is er veel boosheid bij de Grieken over de manier waarop de overheid reageerde. Er werd veel te traag en inadequaat opgetreden; van een officiële evacuatie was geen sprake, van goede vluchtroutes evenmin. Overheidsinstanties wijzen allemaal met de vinger naar elkaar.

Defensieminister Panos Kammenos bracht een bezoek aan Mati, waar hij werd geconfronteerd met boze bewoners. Hij noemde het ‘een misdaad’ dat bewoners in het beboste gebied hadden gebouwd, waardoor vluchtroutes werden geblokkeerd.

Minister Nikos Toskas van Burgerbescherming beweerde dat er ‘geen grote operationele fouten’ waren gemaakt. Volgens hem was er geen tijd om mensen te evacueren omdat de brand zich door de harde wind en de droogte te snel verspreidde.

Gevolg van de bezuinigingen

Volgens oud-minister Yanis Varoufakis is de ramp het gevolg van de bezuinigingen die de EU heeft opgelegd. “De EU kan niet verantwoordelijk gehouden worden, maar het lijdt geen twijfel dat de Troika Griekenland actief de middelen en capaciteiten heeft ontnomen die het in dit soort situaties nodig heeft.”

Brandweer en politie onderzoeken hoe de brand op drie plaatsen tegelijk kon beginnen. Minister Toskas van Burgerbescherming zei gisteren dat er serieuze aanwijzingen zijn voor brandstichting. Die aanwijzingen komen van satellietbeelden en onderzoek op de grond.

4 Responses to Tsipras neemt ‘politieke verantwoordelijkheid’ voor bosbranden

 1. Rob Alberts schreef:

  Terecht dat de verantwoordelijkheid wordt genomen.
  Alleen daar hebben de slachtoffers te weinig aan.

  Hopelijk worden er goede maatregelen genomen om in de toekomst deze tragedie te voorkomen.

  Meelevende groet,

 2. Helen Danopoulos schreef:

  Triest dat dit noodzakelijk is, maar wel correct. Zou de Nederlandse regering iets van kunnen leren. Die vegen alles onder het vloerkleed, blijven zitten en kijken de andere kant op.

 3. […] Tsipras neemt ‘politieke verantwoordelijkheid’ voor bosbranden […]

 4. […] van een officiële evacuatie was geen sprake. Tsipras zei vier dagen na de brand dat hij ‘politiek volledig verantwoordelijk is’ voor de branden en beloofde dat hij snel een nationaal plan opstelt om overtredingen van de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: