Kleitablet met verzen uit de ‘Odyssee’ ontdekt

[Klik op de afbeeldingen voor een vergroting. Foto’s: Grieks Ministerie van Cultuur]

Een team van Griekse en Duitse archeologen denken dat ze een fragment van een van de oudste overgebleven geschreven versies van de Odyssee, het wereldberoemde epische gedicht van Homerus, hebben gevonden.

Ze deden hun ontdekking bij opgravingen op de archeologische site van het oude Olympia, bij de verwoeste tempel van Zeus. Daar vonden ze een kleitablet met gegraveerde inscripties, die dertien verzen van de Odyssee bleken te bevatten. Het gaat om verzen uit het 14e boek waarin de held Odysseus varkenshoeder Eumaios toespreekt.

Volgens het Griekse ministerie van Cultuur moet de precieze datering nog worden bevestigd, maar voorlopig onderzoek zegt dat het kleitablet vermoedelijk van voor de 3e eeuw na Christus stamt. In een persbericht noemt het ministerie de inscriptie van grote archeologische, literaire en historische waarde.

De Odyssee is een episch gedicht dat waarschijnlijk rond 675–725 voor Christus werd geschreven door de Griekse dichter Homerus. De 12.109 dichtregels zijn ingedeeld in 24 boeken, genummerd met Griekse kleine letters α (alpha) t/m ω (omega). Het epos gaat over de zwerftocht van Odysseus, de koning van Ithaca, die na afloop van de Trojaanse Oorlog tien jaar doet over de reis naar huis.

De Odyssee is het tweede grote gedicht – na de Ilias – dat wordt toegeschreven aan Homerus. Het wordt algemeen beschouwd als een van ’s werelds grootste literaire werken.

7 Responses to Kleitablet met verzen uit de ‘Odyssee’ ontdekt

 1. gmknepper schreef:

  Wat een onzin, “een deel van de oudst geschreven versie”. We hebben veel oudere “delen van geschreven versies” van de Odyssee. Er was blijkbaar geen classicus in de buurt toen dit bericht werd geschreven…

  • Natascha schreef:

   Nee, ik ben geen classicus. In het officiële bericht van het Griekse ministerie vam Cultuur wordt gesproken over de mogelijk ‘oudste geschreven vermelding’. Ik ben ervan uitgegaan dat dit dan ook juist is. Als u zegt dat dit niet klopt, dan wil ik dat uiteraard aanpassen of nuanceren.

   • gmknepper schreef:

    Het bericht is enorm opgeblazen. Wat er werkelijk aan de hand is: in Griekenland is voor het eerst een stukje van de Odyssee gebeiteld in steen gevonden. Dat is leuk, en voor filologen (classici) interessant. Maar stukjes van de Odyssee zijn al eeuwen daarvoor in Eypte gevonden, waar het klimaat nu eenmaal wat meer meewerkt dan in Griekenland. Dus: wat is het Griekse woord voor ‘komkommertijd’?

   • Natascha schreef:

    Okee, duidelijk. En bedankt voor deze toelichting.

 2. […] Kleitablet met verzen uit de ‘Odyssee’ ontdekt […]

 3. […] Het kleitablet werd in juli door een team van Duitse en Griekse archeologen ontdekt bij opgravingen op de archeologische site van het oude Olympia, bij de verwoeste tempel van Zeus. Op het stuk klei staan dertien verzen van de Odyssee. Het gaat om de verzen 1-8 en 9-13 uit het 14e boek waarin de held Odysseus varkenshoeder Eumaios toespreekt. […]

 4. […] met de meest overtuigende ontdekkingen van 2018. In deze top 10 staan ook twee Griekse vondsten: een gegraveerd kleitablet met verzen uit de ‘Odyssee’ en een 2400 jaar oud intact wrak van een Grieks koopvaardijschip dat werd gevonden op de bodem […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: